Σε μία ρηξικέλευθη πρόταση προς τους «θεσμούς» προχώρησε το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών…

Ανάμεσα στις διάφορες φορομπηχτηκές προτάσεις που συζητιούνται με το κουαρτέτο, προτάθηκε και μία για φοροαπαλλαγή, την οποία μάλιστα θα αποδεχτούν οι θεσμοί.

Προτείνεται, για τα επόμενα δυο χρόνια, να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό τέλος ταξινόμησης και ο φόρος πολυτελείας, σε αυτοκίνητα της πολυτελούς κατηγορίας για συγκεκριμένες μάρκες. Παράλληλα παγώνει και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Με αυτή την απόφαση είναι δεδομένο πως θα δοθούν κίνητρα στους εναπομείναντες «έχοντας» στην Ελλάδα, να αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα στην Ελλάδα και όχι σε άλλους ευρωπαϊκούς παράδεισους, όπως την Βουλγαρία κλπ.

Το κράτος θα κερδίζει από το ΦΠΑ 23% και τους φόρους τη συντήρηση-χρήση, με τα έσοδα από την δεδομένη αύξηση των πωλήσεων και της χρήσης, να υπολογίζονται σε 5 δις ευρώ το χρόνο, από τα μόλις 5 εκατομμύρια που εισπράττονται σήμερα.

Παράλληλα αναμένεται ροή αγοραστών και από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αφού η τιμή των συγκεκριμένων αυτοκινήτων θα πέσει σχεδόν κατά 50%.

Οι μάρκες των αυτοκινήτων που θα συμπεριληφθούν σε αυτό το μέτρο είναι οι (αλφαβητικά): Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rolls-Royce, Volvo.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιες αποφάσεις θα έφερναν υπέρογκα δημοσιονομικά έσοδα, ενώ παράλληλα θα έβαζε στον παραγωγικό χάρτη των εταιρειών τη χώρα μας, αφού είναι δεδομένο ότι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες θα ήθελαν να κατασκευάσουν παραγωγικές μονάδες (θέσεις εργασίας δλδ) σε μία χώρα-πρωτεύουσα πωλήσεων τέτοιων αυτοκινήτων.

Βέβαια οι… ιδεοληψίες δε συνάδουν με τέτοιες αποφάσεις!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese