Το γεγονός ότι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου…
δωρίζει ένα ζευγάρι παπούτσια σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία, θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση. Όχι όμως σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυτό ανακάλυψε -εκ των υστέρων δυστυχώς- ο Λιονέλ Μέσι μετά την γενναιόδωρη (κατά τα άλλα) κίνησή του. Λίγες εβδομάδες πριν, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής είχε δωρίσει την φανέλα του σε Αφγανό πιτσιρικά. Τώρα, αποφάσισε να προβεί σε μία αναλόγου προθέσεως κίνηση χαρίζοντας ένα ζευγάρι παπούτσια του σε αιγυπτιακό κανάλι για να μπει σε πλειστηριασμό, χωρίς να φανταστεί ότι αυτό θα εξαγριώσει μερίδα Αιγυπτίων.

Προφανώς, γιατί δεν γνώριζε πως στην Αίγυπτο, καθώς και σε άλλες αραβικές χώρες, τα παπούτσια είναι σύμβολο προσβολής και ασέβειας, με αποτέλεσμα πολλοί Αιγύπτιοι να εκφράσουν την οργή τους μέσω των social media. «Αυτό είναι απόλυτα αηδιαστικό. Πληρώνεται με εκατομμύρια δολάρια και στο τέλος μας δίνει τα παπούτσια του ενώ η ηλίθια παρουσιάστρια ήταν χαρούμενη!» ή «Το όνομα της Αιγύπτου είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Μέσι» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των αντιδράσεων.

Μάλιστα ο Σαΐντ Χασάσιν, δημοφιλής παρουσιαστής εκπομπής σε ιδιωτικό κανάλι, έφτασε σε σημείο να βγάλει το παπούτσι του στον αέρα και να δηλώσει πως το χαρίζει στον Μέσι!

Στην αραβική κουλτούρα, το παπούτσι αντιπροσωπεύει κάτι το βρώμικο καθώς έρχεται σε επαφή με το χώμα και συνδέεται με την πατούσα, το μέρος του σώματος που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese