Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της στην Ελλάδα δεν απουσιάζει για άλλη…
μια μέρα από τη θεματολογία του γερμανικού τύπου. Την ώρα που αναμένεται η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από τους καταυλισμούς της Τουρκίας στην ΕΕ, ήδη διαφαίνονται προβλήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη η συμφωνία.   Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι «η ΕΕ δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για την Αθήνα». Σύμφωνα με τη λαϊκιστική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. (…) Η αιτία είναι σύμφωνα με ένα E-Mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASΟ), ότι η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, επιθυμεί όμως να το πράξει εν τάχει».

 Όπως επισημαίνει η Bild, στην επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή αναφέρεται ότι για όσο διάστημα δεν υπάρχει το νέο νομικό πλαίσιο «θα είναι αδύνατο» να ξεκινήσει το έργο των εν λόγω δικαστών. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο. Αρχικά πρόκειται να σταλούν άλλοι 30 από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επιστροφή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ή η κατανομή (σ.σ. προσφύγων) σε άλλες χώρες της ΕΕ».

  Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κάνει αναφορά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για καταγραφή της οικονομικής κατάστασης προσφύγων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα.

 Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει» το Spiegel Online επισημαίνει ότι «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα – η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τώρα να κερδίσει χρήματα από αυτούς». Όπως γράφει το περιοδικό, το σχέδιο του Δημήτρη Μάρδα είναι «σε πρόσφυγες που θα φέρουν τα χρηματικά τους αποθέματα από λογαριασμούς του εξωτερικού στην Ελλάδα και επενδύσουν εκεί, να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «ο Δ. Μάρδας δεν είπε ακριβώς πως πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο. Μια δυνατότητα θα ήταν η διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ».

 Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιους νόμους είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το γεγονός ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο. Στη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese