Σχέδιο να σκοτώσει παιδιά εβραϊκών οικογενειών στη Τουρκία με… επιθέσεις σε νηπιαγωγεία, σχολεία, και κέντρα νεότητας προωθούσε το ISIS σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Sky News, από πηγές μυστικών πληροφοριών.

Ο διευθυντής σύνταξης ξένων ειδήσεων Σαμ Κίλι είπε ότι η πληροφορία για «άμεσο» κίνδυνο ήρθε από έξι πράκτορες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη νότια τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ.

Δεν διευκρινίστηκε ποιας χώρας οι μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει την πληροφορία στο βρετανικό ειδησειογραφικό δίκτυο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την είδηση και οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν δηλώσεις.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτών, η τουρκική αστυνομία έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας πέρα από το ήδη υψηλό επίπεδο συναγερμού που υπάρχει, ενώ η εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση», είπε το Sky News στον ιστότοπό του, μεταφέροντας τις δηλώσεις μέλους των μυστικών υπηρεσιών.

«Κεκαλυμμένα και άλλα μυστικά αντιτρομοκρατικά μέτρα εφαρμόζονται όλες τις ώρες της μέρας και νύχτας. Αυτή (η πληροφορία) είναι μεγαλύτερη από έναν πιθανό κίνδυνο. Είναι ενεργό σχέδιο», είπε η πηγή.

Πάνω από 80 άτομα έχουν σκοτωθεί σε μια σειρά επιθέσεων από βομβιστές αυτοκτονίας φέτος στη Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελευταία επίθεση, η οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε τρεις Ισραηλινούς τουρίστες και έναν Ιρανό στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου. Η οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 28 άτομα και τρεις βομβιστές αυτοκτονίας στο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία χθες το Ισραήλ συμβούλευσε τους πολίτες του που ταξιδεύουν στη Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατό», προβλέποντας και άλλες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Sky News ο πιθανότερος στόχος επίθεσης είναι μια συναγωγή στην περιοχή Μπέογλου της Κωνσταντινούπολης, συνδεδεμένη με ένα κοινοτικό κέντρο και ένα σχολείο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese