Στην Ελλάδα 2 στους 3 Έλληνες έχουν κάνει μια παρατυπία ή παρανομία…
(από το χτίσιμο ενός “αυθαίρετου” μέχρι παραβίαση στο STOP!), στη Γερμανία 2 στους 3 Γερμανούς τηρούν ευλαβικά τους νόμους.

Στην Ελλάδα αγοράζουμε τρόφιμα όχι μόνο για την εβδομάδα και όλο το μήνα αλλά και για… δυο οικογένειες (όταν έχουμε λεφτά!) καθώς και έξω όταν βγαίνουμε παραγγέλνουμε όσα μπορούμε πιο πολλά για να είναι πλούσιο το τραπέζι μας. Οι Γερμανοί δεν θα αγοράσουν ένα ακριβό προϊόν και μάλιστα θα το “μποϊκοτάρουν” μέχρι να πέσει η τιμή του ενώ θα ψωνίσουν οικονομικά και αυστηρά μόνο αυτά που θα καταναλώσουν και χρειάζονται. Όταν βγαίνουν έξω δε για φαγητό, θα περιοριστούν σε μια κανονική μερίδα φαγητού και τίποτα extra…

Στην Ελλάδα δουλεύουμε “σαν τα σκυλιά” 10-11 ώρες τη μέρα μαζί με Σάββατο ή Κυριακή, σε πολλές δουλειές μαζί με αργίες (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ) και θα πληρωθούμε με μισθό… Βουλγαρίας στα 300-500 ευρώ! Στη Γερμανία θα δουλέψουν για 6-8 ώρες τη μέρα και στο τέλος του μήνα, ο κατώτατος μισθός είναι 1.200 ευρώ! Ναι, μεν αλλά οι κρατήσεις τους είναι περισσότερες και έχουν πιο ακριβά ενοίκια κλπ αλλά όμως οι πολίτες έχουν μια κάρτα υγείας και εκτός από οδοντιατρικά, καλύπτονται σε ό,τι κι αν πάθουν σε ένα αξιοζήλευτο σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα κάνουμε παιδιά και μόνο οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι λαμβάνουν ένα επίδομα(κι αν το παίρνουν έτσι που είμαστε τώρα!) ενώ στη Γερμανία υπάρχει μέριμνα ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ να δίνεται ένα ποσό στους γονείς και όσο το παιδί μεγαλώνει, το ποσό μικραίνει μέχρι που κόβεται κάποια στιγμή.

Στην Ελλάδα οδηγάμε γρήγορα, παρκάρουμε όπου βρούμε και πολλές φορές σε ένα τρακάρισμα αν δεν είναι σοβαρό, σηκωνόμαστε και φεύγουμε “για να μην μπλέξουμε”. Στη Γερμανία, δεν νοείται να κυκλοφορεί σαράβαλο αυτοκίνητο όπου τρέχουν τα λάδια και λερώνουν το δρόμο (αν συμβεί αυτό ο πολίτης θα καθαρίσει και το δρόμο!) ενώ σε περίπτωση τρακαρίσματος, δεν κουνιέται κουνούπι μέχρι να έρθει η αστυνομία -Και αν δεν τη φωνάξει ο οδηγός, θα τη φωνάξει ένας περαστικός!

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε τι πάει στραβά στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από το Κράτος και το ανύπαρκτο σύστημα του και την οργάνωση, μας λείπει τελικά και η παιδεία…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese