Στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να…
εγκαινιάσει ένα μεγάλο τζαμί που κόστισε στο τουρκικό κράτος 100 εκατομμύρια δολάρια και για να λάβει μέρος στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που κάλεσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και στην οποία δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο κ. Ερντογάν απαίτησε όπως τον συνοδεύσει στα εγκαίνια ο Αμερικανός ηγέτης. Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στα εγκαίνια, διότι με τον τρόπο αυτό θα φανεί ότι νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας. Ανέφεραν επίσης ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε ήδη το αίτημα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε σε Τουρκο – Αμερικανούς ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Τ. Ερντογάν ότι θα παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού.

Ωστόσο, αξιωματούχος που γνωρίζει το πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα δήλωσε ότι “δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία συνομιλία” (εννοώντας μεταξύ του Μπ. Ομπάμα και του Ταγ. Ερντογάν). Επίσης, τόνισε, “δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κανένα ταξίδι ή κάποια άλλη δέσμευση του Προέδρου”. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι προτάθηκε στον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese