Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα…
Haberturk ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δέχτηκε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, αλλά έχει θέσει ως όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όταν ο κ. Μποζκίρ ρωτήθηκε αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στη Τουρκία είπε πως «κανείς δεν μπορεί να μας βάλει γκολ».

«Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνέχεια της Ευρώπης ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών που είναι κακομαθημένα εντός της ΕΕ. Επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού. Για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 μέχρι τον Ιούνιο. Για τα άλλα κεφάλαια θέσαμε άρθρο στη δήλωση της συνόδου να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», τόνισε.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι τα ελληνοκυπριακά  ΜΜΕ γράφουν ότι ήταν μια καθαρή νίκη της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «υπήρξε μια κατάσταση που 27 χώρες έπεσαν πάνω στη Κύπρο, άσκησαν πιέσεις».

«Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν, αν πω “ναι” θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο», τόνισε και συνέχισε:

«Επειδή τον Μάιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ψυχολογία».

«Ο όρος γι’ αυτό είναι να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανοίγοντας και τα άλλα κεφάλαια», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι περιορισμοί βίζας για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής.

«Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese