Μέσα σε κλίμα φόβου, λάθος συναγερμών και αστυνομικών επιχειρήσεων ζει τις τελευταίες ημέρες η πρωτεύουσα της Ε.Ε. Η ζωή στις…
Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό.

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Η «πορεία ενάντια στον φόβο», η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας μετά από αίτημα των βελγικών αρχών. Οι αστυνομικές δυνάμεις των Βρυξελλών είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας, υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγμή ο ένας από τους υπόπτους, ο οποίος φέρεται να είναι ο τρίτος άνδρας στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ δίπλα στους καμικάζι αυτοκτονίας με λευκό πουκάμισο και μαύρο καπέλο, αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ο ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για «τρομοκρατικές δολοφονίες». Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι ο άνδρας με το μαύρο καπέλο δεν έχει απαντηθεί επίσημα. Ο συγκεκριμένος άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε «τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό» και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι φέρεται να είχε «επιμελητειακό» ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese