Άνδρας που τον Ιούλιο του 2015 είχε καταδικαστεί μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον “εγκέφαλο” της τρομοκρατικής επίθεσης…
στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είναι ο άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης (24.03.2016) κατηγορούμενος πως σχεδίαζε νέο τρομοκρατικό χτύπημα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν νέα τρομοκρατική επίθεση, η οποία “βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο”.

“Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία”, είπε ο Καζνέβ. Μετά τη σύλληψη από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία έκανε έφοδο το βράδυ της Πέμπτης σε κτίριο στο προάστιο Αρζεντέιγ, βόρεια του Παρισιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point, ο άνδρας που έχει συλληφθεί στο Αρζεντέιγ είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σε μια δίκη σχετικά με τη στρατολόγηση τζιχαντιστών από το Βέλγιο. Ο Κρικέ είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης και ο Αμπαούντ σε 20.

Η σύλληψη Κρικέ, οδήγησε τους αστυνομικούς σε διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Την Πέμπτη, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Γάλλο υπήκοο που είναι ύποπτος ότι ανήκει σε ένα δίκτυο μαχητών που σχεδίαζε μια επίθεση στη Γαλλία. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι η σύλληψη αυτή βοήθησε “να αποτραπεί μια συνωμοσία στη Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο”.

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη “είναι ύποπτος για ανάμειξη στο ύψιστο επίπεδο στο σχέδιο αυτό” και σημείωσε ότι ο συλληφθείς “ανήκε σε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να χτυπήσει τη Γαλλία”.

Μετά τη σύλληψή του από τη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αυτή πραγματοποίησε έφοδο σε κτίριο με διαμερίσματα στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Αρζεντέγ. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ITele μετέδωσε ότι στο σπίτι του άνδρα αυτού βρέθηκαν εκρηκτικά.

“Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνδέουν αυτό το σχέδιο (επίθεσης) με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες”, πρόσθεσε ο Καζνέβ, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη βελγική πρωτεύουσα.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese