Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της προσωρινής πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ, για τα… στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την κατάσταση των εργαζομένων: “Τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την κατάσταση των εργαζομένων επιβεβαιώνουν ότι λόγω των εφαρμοζόμενων εδώ και 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, έχουμε πλέον στη χώρα μας εργασιακό μεσαίωνα.Οι μισθοί μειώθηκαν 35%-50%. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργήθηκαν. Οι εργασιακές σχέσεις και το οκτάωρο κατεδαφίστηκαν, με εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους για πολλούς μήνες εργαζόμενους, με γενικευμένα εφαρμοζόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας, με διαλυμένους τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με ανεξέλεγκτη την εργοδοτική αυθαιρεσία, με απολύσεις που έχουν γίνει πιο εύκολες και πιο φτηνές για την εργοδοσία και με τους ανέργους να έχουν τριπλασιαστεί από το 2009.

Κυβέρνηση και δανειστές προωθούν άμεσα νέες σφαγιαστικές μειώσεις στις συντάξεις. Επίσης οι δανειστές, αξιοποιώντας την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και την ενδοτικότητά της στις πιέσεις τους, απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των τριετιών, περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και το δικαίωμα ανταπεργίας στις επιχειρήσεις.
Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της εργασιακής, μισθολογικής και ασφαλιστικής κατεδάφισης είναι οι νέοι και οι νέες, αφού 6 στους 10 είναι άνεργοι αλλά και όταν βρουν εργασία αυτή θα είναι είτε κακοπληρωμένη είτε ανασφάλιστη είτε ελαστική είτε απλήρωτη είτε όλα αυτά μαζί και η προοπτική της σύνταξης φαίνεται σε αυτούς από δύσκολη έως αδύνατη.
Η ζοφερή αυτή κατάσταση δεν ήλθε στη χώρα μας σαν φυσικό φαινόμενο. Οφείλεται στα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, που μπορούν όμως να ανατραπούν μαζί με αυτούς που τα εφαρμόζουν, τα στηρίζουν ή τα ψηφίζουν από ένα παλλαϊκό κίνημα αντίστασης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων των νέων των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών και αγροτών και επιστημόνων.”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese