Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, παραχώρησε… συνέντευξη χθες το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

· Το σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είναι επαρκές. Φοβούμαι ότι είμαστε ανέτοιμοι.

· Δεν μιλάμε μόνο για «εισαγόμενη» τρομοκρατία αλλά και για ανθρώπους που μεγάλωσαν μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες, άρα υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό τους.

· Οι δυνατότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει σοβαρή τρομοκρατική επίθεση είναι στα σπάργανα και μιλάω επιεικώς.

· Πρέπει να καταλήξουμε στο αν είμαστε στόχος ή όχι. Αν θεωρούμε πως δεν είμαστε, τότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι.

· Αν θεωρούμε, όμως, πως είμαστε, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός και ένα σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να προλάβουν, διότι αυτό είναι το μείζον και εν συνεχεία να αντιδράσουν. Δεν νομίζω ότι έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο αυτή τη στιγμή.

· Το γεγονός ότι όποιος θέλει μπαίνει στην Ελλάδα, είναι κάτι πρωτοφανές.

· Δε σημαίνει πως όποιος εισέρχεται στη χώρα έχει την άμεση δυνατότητα τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλά το ότι υπάρχει κενό ασφαλείας στα σύνορά μας και μπορεί να εισέρχεται όποιος θέλει στη χώρα, είναι μία άλλη ιστορία.

· Το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της -είναι δηλαδή μη σύνορα- είναι κάτι που θα το αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

· Πιστεύω ότι η συμφωνία για το προσφυγικό είχε ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί είτε συνέβαινε το τρομοκρατικό χτύπημα είτε όχι.

· Είναι μία συμφωνία πολιτικού χειρισμού, ιδίως για τους Γερμανούς, οι οποίοι είναι οι πνευματικοί πατέρες και η κυρία Μέρκελ είναι η πνευματική μητέρα αυτής της συμφωνίας.

· Τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία τη θεωρώ πρακτικά ανεφάρμοστη, ηθικά διαβλητή και νομικά διάτρητη.

· Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά μην περιμένουμε από αυτή τη συμφωνία να ανακόψει τις ροές.

· Υπήρχε επί των ημερών μου επιχειρησιακός χειρισμός για τη φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αυτός βρίσκεται εις χείρας του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τον εφαρμόσει.

· Όντας φιλελεύθερος, πιστεύω στα δικαιώματα του πολίτη και δε θεωρώ πως μπορεί να υπάρχει ένας «μεγάλος πατέρας» που θα αστυνομεύει κάθε πτυχή της ζωής μας. Το 2009, όμως, όταν επιχειρήθηκε να μπουν κάμερες στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν προβλήματα. Σκεφτείτε πόσες τρομοκρατικές ενέργειες έχουν γίνει σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να υπάρχει μια χρυσή τομή.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese