Διαβάστε την ανακοίνωση: “Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ιδιαίτερης χαράς… Σαν σήμερα, πριν από ενενήντα επτά έτη γεννήθηκε το Λιμενικό Σώμα με τον ιδρυτικό νόμο 1753/1919, που προέβλεπε τη σύσταση ενός ”ιδίου” Σώματος του Λιμενικού, που αποτελούνταν από προσωπικό της Διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεώρησης των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών.

Εμπνευστής τότε της ίδρυσης ενός αυτοτελούς Σώματος ήταν ο Γεώργιος Σακαλής, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούκα, αμφότεροι στο βαθμό του επιλιμενάρχη Β’, συνέβαλαν στην υλοποίηση της σκέψης να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής φορέας που θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του ναυτιλιακού κλάδου και παράλληλα θα έχει την αρμοδιότητα της ασφάλειας και αστυνόμευσης στους χώρους αρμοδιότητάς του.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και φρόνημα καταβάλλουν καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, άοκνη προσπάθεια για να μπορέσουν να φανούν αντάξια του τιμητικού διπλού ρόλου που τους ανατέθηκε από την πατρίδα, της προάσπισης και προώθησης της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και της ασφάλειας και αστυνόμευσης των ακτών, λιμένων και χώρων αρμοδιότητας.

Απτή απόδειξη της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του διπλού αυτού ρόλου που έχουμε αναλάβει, είναι οι πλείστες επιτυχίες των στελεχών του Λ.Σ στους τομείς της δίωξης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, της λιμενικής αστυνομίας και της ναυτιλιακής πολιτικής, καθώς και σε καθημερινό επίπεδο η βέλτιστη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τούτη η προσφορά των στελεχών και η εκτέλεση του καθήκοντος τους με πίστη και αυταπάρνηση αναγνωρίζεται και από τον κόσμο. Η αναγνώριση αυτή ήρθε τη χρονιά που πέρασε μέσα από πλείστες βραβεύσεις του Λ.Σ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνώ και τη UNICEF για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το Λ.Σ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, μια τέτοια ημέρα δε θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες στο καθήκον λιμενικούς, που προσέφεραν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των Λιμενικών Αρχών της ”πρώτης γραμμής” που καθημερινά ξεπερνούν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και εφαρμογής των περίπλοκων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών.

Χρόνια πολλά Λιμενικό.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese