Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, ζευγάρι πελαργών, που κατασκηνώνουν… για μερικούς μήνες σε κολώνα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο Νεοχωρίου, είναι στη… θέση τους. Και αποτελούν το “έμβλημα” της Εγνατίας. Χαίρονται οι οδηγοί, που τους αντικρίζουν. 

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι τουρίστες, οι οποίοι διακινούνται από και προς το λιμάνι Ηγουμενίτσας, που σταματούν για να τους φωτογραφήσουν. Και τα πουλιά δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου. Αντίθετα, “ποζάρουν” κιόλας. Μα, και οι κάτοικοι των γύρω χωριών τους φροντίζουν, αφού, πλέον, τους θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής. 
Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα κατασκευάστηκε μεταλλική πλατφόρμα με δακτυλίους στήριξης στον στύλο της ΔΕΗ, όπου καταφεύγουν οι πελαργοί, και περιμετρικό κιγκλίδωμα ύψους 20εκ. Επίσης, έγινε επανατοποθέτηση του υλικού από την καταστραμμένη φωλιά και έτσι δημιουργήθηκε μέρος της στρωμνής, που αποτελείται από νεκρά φύλλα, ξερά χόρτα και λεπτά κλαδιά. Πελαργοί και άνθρωποι συγκατοικούν αιώνες τώρα. Η σχέση αυτή απεικονίζεται σε λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, διηγήσεις, παλαιές γκραβούρες, ακόμη και στα γραμματόσημα. Οι πελαργοί της Εγνατίας διαμένουν στην κολώνα μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese