Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την κυβέρνηση του…
Ισραήλ ν’ αποδείξει τη δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών του Παλαιστινιακού Προβλήματος, τονίζοντας ότι η επέκταση των οικισμών, αποδυναμώνει την προοπτική ειρήνευσης.

«Η σταθερή και συστηματική πρακτική της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επέκταση των οικισμών, στη νομιμοποίηση φυλακίων, αλλά και στην κατάληψη νέων εδαφών αποδυναμώνει κατά την άποψή μου, την προοπτική της λύσης των δύο κρατών» δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Ισραηλινό Λόμπι ( American Israel Public Affairs Committee – AIPAC).

Παράλληλα, τόνισε ότι δε συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ ότι η επέκταση των οικισμών δε διασυνδέεται με τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Κατά την άποψη του Αμερικανού αντιπρόεδρου, η πορεία των εξελίξεων δείχνει ότι η προωθείται η λύση του ενός κράτους, την οποία και χαρακτήρισε ως “επικίνδυνη.” «Δεν υπάρχει κατά την περίοδο αυτή, η απαραίτητη πολιτική βούληση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να προχωρήσουν στη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός αυτό, είναι δραματικά απογοητευτικό» τόνισε ο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ υποοστηρίζει ότι σκοπεύει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του μεγάλα μπλοκ οικισμών, στο πλαίσιο επίτευξης μιας μελλοντικής συμφωνίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι που επιδιώκουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, φοβούνται ότι η επέκταση των οικισμών θα τους εμποδίσει στην ουσία, να οριοθετήσουν αποτελεσματικά το κράτος τους. Η παλαιστινιακή πλευρά, θεωρεί επίσης, την επέκταση του προγράμματος των οικισμών από το Ισραήλ, ως μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που προκάλεσαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, το 2014.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese