Νέα στέγη για την Ράλλειο Σχολή Θηλέων από σήμερα. Οχτώ χρόνια μετά, ένα από τα πιο… ιστορικά σχολεία του Πειραιά, μεταφέρθηκε στο καινούριο κτήριο επί των οδών Πειραιώς και Επονιτών.

Ερώτηση για το πότε θα περατωθούν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος, είχε καταθέσει στους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &Τουρισμού πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής, είχε επισημάνει ότι οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος έπρεπε να είχαν περατωθεί από τον Ιούνιο του 2011, ωστόσο εξαιτίας συνεχών διακοπών, η Σχολή παρέμενε ημιτελής, γεγονός που προκαλούσε ανησυχία για τα κονδύλια που είχαν διατεθεί γι αυτόν τον σκοπό.

Ο κ. Κατσαφάδος είχε υπογραμμίσει, ότι τα τελευταία 8 χρόνια, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραλλείου στεγάζονται χωριστά σε 2 πολυκατοικίες κατασκευής 1970 στο κέντρο του Πειραιά με μικρές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς αυλή και χωρίς αθλητικούς χώρους, με μίσθωση ύψους 30.000€ το μήνα.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου είχε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Ράλλειος Σχολή είναι ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά σχολεία της χώρας, καθώς η ίδρυσή της χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Το σχολείο αρχικά στεγαζόταν σε κτήριο στην πλατεία Κοραή, το οποίο επί δικτατορίας κατεδαφίστηκε, αλλά ποτέ δεν αποπερατώθηκε. Το 2008, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, ξεκίνησε η κατασκευή νέου διδακτηρίου.

Αρχικώς, οι εργασίες έπρεπε να έχουν περατωθεί τον Ιούνιο του 2011, πράγμα που δεν έγινε διότι διακόπηκαν για να αρχίσουν, ξανά, τον Μάιο του 2014, αλλά σταμάτησαν εκ νέου τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω οικονομικής διαφωνίας του αναδόχου με τον ΟΣΚ και ενώ έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% του έργου.

Η παρατεταμένη διακοπή των έργων έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οριστικά τα διαθέσιμα κονδύλια.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραλλείου στεγάζονται χωριστά σε 2 πολυκατοικίες κατασκευής 1970 στο κέντρο του Πειραιά με μικρές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς αυλή και χωρίς αθλητικούς χώρους, με μίσθωση ύψους 30.000€ το μήνα.

Μετά από την πρόσφατη ενημέρωση του ΟΣΚ για την πορεία της εκτέλεσης των έργων υπήρξε η ενημέρωση ότι από τις 4 Απριλίου 2015 ο εργολάβος κηρύσσεται αυτόματα έκπτωτος και προχωρεί η διαδικασία ανάθεσης του έργου στον 2ο μειοδότη. Ωστόσο κάτι τέτοιο ως σήμερα δεν έχει γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον, από άποψη χρονικών περιθωρίων, να μετεγκατασταθεί το σχολείο στο νέο διδακτήριο το Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι βέβαιο αν, ο εναπομείνας χρόνος, μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για την άμεση εκκίνηση των έργων πραγματοποιήθηκε μάλιστα σύσκεψη πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο Υποδομών με τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο χωρίς αυτή να οδηγήσει σε λύση ή κάποια απόφαση. Τέλος, αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας, η οποία αφήνει αιχμές για συμφέροντα που επιθυμούν τη σκόπιμη καθυστέρηση του έργου.

Επειδή, είναι, πλέον, ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το έργο και να παραμείνει και πάλι ημιτελές.

Επειδή δεν χωράει άλλη καθυστέρηση του έργου για τους 500 μαθητές και στους 60 καθηγητές του ιστορικού σχολείου.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί με όλους τους νόμιμους τρόπους το δημόσιο χρήμα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος, ώστε να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για το ιστορικό σχολείο του Πειραιά; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα; Τι νεότερο υπάρχει με βάση την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε;

2. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια;

3. Πώς πρόκειται να υπερασπιστεί το δημόσιο χρήμα, δεδομένου ότι για κάθε μήνα που περνάει η Σχολή πληρώνει ενοίκιο 30.000€;

Πειραιάς, 30 Απριλίου 2015

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & ΝήσωνEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese