Ο Δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των δημοτών σας… γνωρίζει ότι η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Η ημέρα καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η ανθρωπότητα υπέρ του αγώνα καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Ο φόβος της διαφορετικότητας, η άγνοια και οι συνθήκες ζωής οδηγούν στη γέννηση του ρατσισμού ο οποίος με τη σειρά του γεννάει το φόβο στους ανθρώπους και δημιουργεί μια κοινωνία που δυσκολεύεται να συνεργαστεί αρμονικά. Ο πολιτισμός και η παιδεία του λαού είναι τα όπλα που πρέπει να προβάλλουμε στον πόλεμο κατά του ρατσισμού.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και των κάθε είδους διακρίσεων με έμφαση στο δικαίωμα της ελεύθερης και ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου τους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese