Στην παραδοχή ότι «έχουμε μπροστά μας ανηφόρα για την εφαρμογή…
της συμφωνίας των Βρυξελλών» προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε on camera με τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα γιατί θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί επιτυχώς η συμφωνία:

– την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
– τη μείωση των ροών γιατί αν αυτό δεν συμβεί όπως είπε «δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε τα νησιά». «Πρέπει να ασκηθεί πίεση για να μειωθούν οι ροές» σημείωσε
– να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό «και εμείς θα κινηθούμε τάχιστα προσαρμόζοντας ακόμα και την νομοθεσία για να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και την ενσωμάτωση του προσωπικού που θα προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας». «Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά. Εκτιμώ ότι από την ώρα που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» συμπλήρωσε. Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα «δέχεται πίεση μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να αντέξει».
«Θέλω να απιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα αντιμετώπιση τους προβλήματος. Εδώ είμαστε για να συμβάλουμε σε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο ευρωπαίος επιτρόπος Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese