Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών την Κυριακή, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ακόμη κι αν η Ελλάδα…
είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεγαλύτερου προσφυγικού ρεύματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, γράφει σε δημοσίευμά του Bloomberg.  

Οι διαπραγματεύσεις συμπληρώνει το Bloomberg, θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα, όταν οι ελεγκτές των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 2 Απριλίου “για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό”, είπε εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών οδήγησε σε κάποια εξέλιξη στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τη φορολογία και τις συντάξεις.   Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, ασκεί μεγάλες πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία πλήττεται από την επιβολή των capital controls και η κρίση ενισχύεται από την άφιξη περισσότερων από 1 εκατ. προσφύγων μέσα σε 15 μήνες. Η χώρα, συμπληρώνει το Bloomberg, που πρωτοζήτησε οικονομική στήριξη το 2010, χρειάζεται να διασφαλίσει τη συμφωνία σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των «κόκκινων» δανείων και των δημοσιονομικών μέτρων.

 Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κατηγορήσει το ΔΝΤ για το αδιέξοδο, λέγοντας ότι οι ελληνικές θέσεις συγκλίνουν με τις Ευρωπαϊκές. Επίσημα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το ΔΝΤ δεν διαπραγματεύεται με την απαραίτητη σοβαρότητα.   Στην οικονομική κρίση έχει προστεθεί η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, με τους σχεδόν 50.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε ότι όλοι οι πρόσφυγες που περνούν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου, θα επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

 Η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους, και περισσότερο από όλους, από την Ελλάδα, αναφέρει δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπληρώνει ότι τα κράτη- μέλη θα υποστηρίξουν την προσπάθεια, με την αποστολή συνοριοφυλάκων, ειδικών για τις υπηρεσίες ασύλου και μεταφραστές.

   Η κατάσταση στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό έχει οδηγήσει σε δημοσκοπικές ανατροπές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με τη ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese