Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να αποτελεί αιτία βαθιάς ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Παρά τις πολλές προσπάθειες για τον περιορισμό του, η…
Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι ως σήμερα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιτυχημένες πυρηνικές δοκιμές ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για την ανάπτυξη της απαραίτητης για την κατασκευή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τεχνολογίας. Μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας, στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ισχυρίστηκε πως δοκιμάστηκε μια βόμβα υδρογόνου – ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Νότια Κορέα – ο ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της ερμητικής αυτής χώρας. Τώρα, με φόντο τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, ο Κιμ όχι μόνο έχει καλέσει τον στρατό του να προετοιμαστεί για «προληπτικές επιθέσεις» εναντίον δύο χωρών αλλά επανέλαβε ότι το καθεστώς του έχει καταφέρει να κατασκευάσει μικρού μεγέθους πυρηνικές κεφαλές. Eίναι όμως στην πραγματικότητα επικίνδυνα τα πυρηνικά του βορειοκορεάτη ηγέτη;

Εχει στην κατοχή της πυρηνική βόμβα η Βόρεια Κορέα;
Από τεχνικής άποψης – αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC – η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι «ναι». Αλλά δεν διαθέτει, τουλάχιστον προς το παρόν, την απαραίτητη τεχνολογία για να τη χρησιμοποιήσει. Το καθεστώς Κιμ δηλώνει πως έχει πραγματοποιήσει τέσσερις πυρηνικές δοκιμές – το 2006, το 2009, το 2013 και το 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών κατά τις πρώτες δύο δοκιμές χρησιμοποιήθηκε πλουτώνιο, αλλά παραμένει άγνωστο αν κατά τη δοκιμή του 2013 χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη πλουτώνιο ή ουράνιο. Ενώ οι τρεις πρώτες ήταν δοκιμές ατομικής βόμβας, η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι τον περασμένο Ιανουάριο η δοκιμή αφορούσε μια κατά πολύ ισχυρότερη βόμβα υδρογόνου. Ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε αλλά οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες όσον αφορά τους ισχυρισμούς του καθεστώτος εξαιτίας του μεγέθους της έκρηξης που καταγράφηκε. Επειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν δορυφόρο με τους ειδικούς να δηλώνουν πως επρόκειτο για μια κεκαλυμμένη δοκιμή της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα πάντως με τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε σύντομα να έχει στην κατοχή της αρκετό πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ενώ πραγματοποιεί και τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.

Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας;
Εκτιμάται πως στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Γιονγκμπιόν βρίσκονται οι κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας. Το καθεστώς της χώρας έχει δεσμευτεί αρκετές φορές για τον τερματισμό των όποιων δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται εκεί ενώ το 2008 προέβη στην καταστροφή του πύργου ψύξης των εγκαταστάσεων στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία προβλεπόταν ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο δεν πίστεψε ποτέ ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αποκαλύψει όλη την αλήθεια αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τον Μάρτιο του 2013, έπειτα από έναν λεκτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ εξαιτίας της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε πως επρόκειτο να επαναθέσει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν. Μελετώντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο, αμερικανοί ειδικοί ανέφεραν πέρυσι πως ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν είναι πιθανό να έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Στη συνέχεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο «λειτουργεί κανονικά». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα έχουν δηλώσει πως εκτιμούν ότι στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου ενώ αποτελεί γεγονός πως η χώρα διαθέτει σημαντικά αποθέματα μεταλλευμάτων ουρανίου.

Ποια είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας;
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εμπλακεί πλειστάκις σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα αλλά φαίνεται πως η Πιονγκγιάνγκ δεν αποθαρρύνεται. Το 2005 η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε μέσω μιας συμφωνίας-ορόσημο να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και πολιτικές παραχωρήσεις. Αλλά η εφαρμογή της αποδείχθηκε δύσκολη και οι εξαμερείς συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο το 2009. Μία τριετία μετά, το 2012, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ήταν διατεθειμένη να αναστείλει τις πυρηνικές δραστηριότητες αλλά και να αποδεχτεί ένα μορατόριουμ όσον αφορά τις δοκιμές πυραύλων με αντάλλαγμα επισιτιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αλλά ούτε αυτή η συμφωνία εφαρμόστηκε ποτέ καθώς τον Απρίλιο του ίδιου έτους η Πιονγκγιάνγκ αποπειράθηκε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο. Μετά την πυρηνική δοκιμή του 2013 ο ΟΗΕ προέβη στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων ενώ η δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καθεστώτος, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο είχε ως αποτέλεσμα την καθολική κατακραυγή, ακόμη και από την Κίνα, μοναδικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese