Μπορεί να είναι της… μόδας η ίδρυση εταιριών σε γειτονικές χώρες, όπως…
είναι τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Αλβανία ωστόσο οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται προσοχή, έρευνα και σωστή πληροφόρηση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν εκπρόσωποι φορέων μετά τα πολλά δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους Έλληνες επιχειρηματίες να εγκαταλείπουν τη χώρα και να… μεταναστεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινά δέκα νέες επιχειρήσεις από Έλληνες ιδρύονται στην γειτονική Βουλγαρία, κυρίως στις πόλεις που γειτνιάζουν με Βορειοελλαδικούς νομούς. Αύξηση συναντά κανείς και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ιδρύουν Έλληνες επιχειρηματίες σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια κυρίως μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει στο ka-business.gr ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κ. Χρήστος Καζαντζής «οι Έλληνες που επιθυμούν να επιχειρήσουν στη Βουλγαρία πρέπει να γνωρίζουν ότι φορολογούνται εκεί που παρέχουν την υπηρεσία τους και όχι στην χώρα που έχει έδρα η ατομική τους επιχείρηση. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία» σχολιάζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Πρέπει κάποιος να πει σε αυτούς τους ανθρώπους που νομίζουν ότι θα γλιτώσουν τη βαριά φορολογία της Ελλάδας, ότι και με έδρα στη Βουλγαρία εάν εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα τότε φορολογούνται εκεί που εργάζονται» σχολιάζει.

Όπως ο ίδιος τονίζει οι Βούλγαροι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή μάλιστα ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αγοραπωλησίες ξενοδοχείων μεταξύ Βούλγαρων και Ελλήνων τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε Χαλκιδική.

«Για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις όμως θα πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς. Τους έχουμε φοβίσει όλους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταθερό επενδυτικό ούτε φορολογικό περιβάλλον. Ποιος θα έρθει;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese