Δυναμιτίζει το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες….
ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί στους Ευρωπαίους.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να κοιτάξει την ιστορία της με τους μετανάστες πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει. Δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ακούσει τις επικρίσεις της Ευρώπης για τα δικαιώματα μόνο όταν αυτές είναι σωστές».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τρομοκρατικές ομάδες» και έκανε λόγο για «ανέντιμη» στάση των Ευρωπαίων.

Σε άλο κλίμα ήταν στις Βρυξέλλες ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί.

«Είμαστε πάλι εδώ», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.

Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των «28», για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese