«Χρειάζεται μια συνολική λύση, όχι μόνο στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος… Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Πρέπει να έχουμε υπόψη μας δυο μαθήματα: εκείνα του Αφγανιστάν και της Σομαλίας. Στις χώρες αυτές υπήρξαν ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις πριν από τριάντα και πλέον χρόνια. Ποια πρόοδος σημειώθηκε από τότε; Τα αποτελέσματα βρίσκονται ενώπιον όλων: η Ιστορία μιλά με ξεκάθαρο τρόπο», δηλώνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να υπεραπισθούμε όλες τις χώρες στις οποίες ακόμη δεν έχει επικρατήσει χάος. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία να μην αφορά μόνο την Λιβύη, αλλά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλης της περιοχής. Προβλήματα τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε απειλές για την ασφάλεια και στην Ευρώπη», προσθέτει ο αλ Σίσι.

Στις δηλώσεις του στη La Repubblica ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρεται επίσης στο προσφυγικό και προειδοποιεί:

«Δείτε τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που φεύγουν από την Συρία. Τι θα συνέβαινε, παραδείγματος χάριν, αν η Ευρώπη βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων δυο ή τρεις φορές μεγαλύτερο από το σημερινό; Γι’ αυτόν τον λόγο λέω ότι δεν μπορεί κάποιος να ασχοληθεί μόνο με το στρατιωτικό πρόβλημα της Λιβύης».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese