Η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική…
κρίση και θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η δήλωση… υπόσχεση ανήκει σε υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει. Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές για την Κύπρο, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο.

“Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ”, σημείωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters.

“Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο”, είπε όταν ερωτήθηκε αν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας.

Άλλος αξιωματούχος στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει “κανένας δισταγμός” στην τουρκική πλευρά όσον αφορά το αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η τουρκική αντιπροσωπεία θα μετάσχει στη σύνοδο μόνον εφόσον είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλιστεί μια συμφωνία.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese