Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλήματα με τον αμφιβόλου…
ποιότητας κυβερνητικό του εταίρο και αυτό μπορεί να του κοστίσει την πτώση της κυβέρνησης γρηγορότερα από ό,τι προβλέπεται, γράφει η Liberation, την Πέμπτη 17 Μαρτίου.   «Ο εταίρος της ριζοσπαστικής δεξιάς ΑΝΕΛ απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα αν ο υπουργός Μεταναστευτική πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν παραιτηθεί. Το λάθος του ; Αποκάλεσε στην τηλεόραση «Μακεδονία» την χώρα που η Ελλάδα αναγνωρίζει με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) ή Δημοκρατία των Σκοπίων : για τους εθνικιστές της Ελλάδας, το όνομα «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά στον ελληνικό πολιτισμό», γράφει ο Ζαν Κατρεμέρ στην Liberation.   Μπαρόκ διαμάχη το μακεδονικό «Πρόκειται για μια μπαρόκ διαμάχη, σαν η Γαλλία να έκανε πόλεμο στο Βέλγιο επειδή υπάρχει και μια Βελγική Λορένη, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να επιλύσει τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για έναν τοπικό εθνικισμό που περνάει τα όρια της ριζοσπαστικής δεξιάς, αφού ακόμη και οι συντηρητικοί της ΝΔ ζήτησαν την παραίτηση Μουζάλα», γράφει ο Κατρεμέρ και εξηγεί πώς ξεκίνησε αυτή η διαμάχη επί εποχής Μητσοτάκη-Σαμαρά το 1993. 


Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται ότι ο Μουζάλας ζήτησε συγνώμη αλλά ο Πάνος Καμμένος επιμένει στην αποπομπή του κι αυτό «παρότι ο Μουζάλας είναι ένα από τα αποτελεσματικά και τα λιγότερο δογματικά μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο Κατρεμέρ και σημειώνει ότι πρόκειται για έναν γιατρό ο οποίος ίδρυσε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.  

 Ο εθνικιστής ηγέτης «Ο Μουζάλας θεωρείται από τους εθνικιστές ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα δικαιώματα των προσφύγων και ακολουθεί τις εντολές των ευρωπαίων εταίρων. Ας σημειωθεί ότι ο Καμμένος, στο πικ της κρίσης μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είχε απειλήσει ότι θα αφήσει όλους τους τζιχαντιστές να μπουν στην Ευρώπη… Ο εθνικιστής ηγέτης δεν συγχωρεί  επίσης στον Μουζάλα ότι τον ανάγκασε να κινητοποιήσει τον στρατό για να κατασκευάσει τα hot spots, αφού ο στρατός είναι το μοναδικό εργαλείο του ελληνικού κράτους που παραμένει ακόμη ζωντανό. Αλλά για τον εθνικιστή ηγέτη αυτός δεν είναι ρόλος για τον στρατό, ο οποίος πρέπει αποκλειστικά να ασχολείται με την τουρκική απειλή, την πρώην αποικιακή δύναμη. Επομένως η ευκαιρία είναι πολύ καλή για τον εθνικιστή ηγέτη αφού μπορεί να ανεβάσει τις μετοχές του σε ένα κόμμα που υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, είτε ο Τσίπρας αποφασίσει να θυσιάσει τον υπουργό Μουζάλα, είτε όχι. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα λάβει την απόφασή του μετά την Σύνοδο Κορυφής που τελειώνει την Παρασκευή.  

 Πότε θα πέσει ο Τσίπρας 

Η επιλογή του Τσίπρα είναι δύσκολη: αν υποχωρήσει στον εταίρο του, ο οποίος είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, θα είναι πιο ευάλωτος στα μάτια της κοινής γνώμης, η οποία είναι ήδη πολύ απογοητευμένη. Αρα είτε θα πέσει αμέσως για το θέμα της Μακεδονίας είτε σε λίγους μήνες με αφορμή το ασφαλιστικό, αυτό είνα το δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο Τσίπρας», γράφει ο Ζαν Κατρεμέρ στην Liberation.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese