Σε Νέα Μάκρη, Μαλακάσα και Λαυρεωτική λειτουργούν πλέον χώροι υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας… προσφύγων στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ανιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου φιλοξενούνται 1.080 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα στη Νέα Μάκρη (Ζούμπερι) όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 20 οικογένειες (100 άτομα), το στρατόπεδο της Μαλακάσας όπου έχουν εγκατασταθεί 700 περίπου πρόσφυγες αλλά και τις κατασκηνώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λαυρεωτική όπου φιλοξενούνται 280 Σύριοι πρόσφυγες.

Την ευθύνη της λειτουργίας των χώρων έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, τις δημοτικές αρχές και αλληλέγγυους (εθελοντικές οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες κατοίκων) που δραστηριοποιούνται στις τρεις περιοχές αλλά και την Ανατολική Αττική γενικότερα, έχουν αναλάβει την υποδοχή των προσφύγων αλλά και τον συντονισμό της διαδικασίας εγκατάστασης και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η «Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας αλλά και στους πολίτες της Αττικής που επιθυμούν να προσφέρουν ώστε να εξασφαλιστεί μια ανθρώπινη και αξιοπρεπής φιλοξενία για τους πρόσφυγες στις τρεις αυτές δομές μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνησή τους στον προορισμό που επιθυμούν και τους ενημερώνει ότι για τον σκοπό αυτό θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και φάρμακα στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ενότητας στην Παλλήνη. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται σε σκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα κ.α.) και νερό. Αύριο θα δημοσιευθεί επίσημη αναλυτική κατάσταση με τις ακριβείς ανάγκες και για τους τρεις χώρους προσωρινής φιλοξενίας στην Ανατολική Αττική». English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese