Ένα ζευγάρι από την Ολλανδία ξεκίνησε το 2012… για να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης, χρησιμοποιώντας για μεταφορικό μέσο ένα Ford Model T 101 χρόνων!

Ο Ντιρκ και η Τρούντι είναι δύο συνταξιούχοι που αποφάσισαν να κάνουν το γύρο του κόσμου, όχι όμως με ένα οποιοδήποτε μέσο, αλλά με ένα Ford Model T του 1915! Ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012 και τον πρώτο χρόνο κατάφεραν να φτάσουν έως το Κέιπ Τάουν διανύοντας 22.000 χιλιόμετρα. Το 2013 κατέκτησαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά καλύπτοντας μια απόσταση 28.000 χλμ., ενώ το 2014 στη Νότιο Αμερική συμπλήρωσαν άλλα 26.000 χλμ. Έχοντας ήδη «γράψει» σχεδόν 80.000 χλμ., το 2016 και το 2017 τους περιμένει η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Ινδία, να διασχίσουν τα Ιμαλάια μέχρι και την Κίνα, να περάσουν τη Μογγολία και να γυρίσουν στην Ολλανδία από την Κεντρική Ευρώπη.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν εφοδιάζεται με έναν κινητήρα 3.0 λίτρων και δεν έχει σχεδόν καμία τροποποίηση, διατηρώντας τις εργοστασιακές προδιαγραφές από το 1915. Η μόνη διαφορά είναι η χρήση νέων, μεγαλύτερων ελαστικών στις ξύλινες ζάντες για πιο ξεκούραστο ταξίδι και μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση! Όπως εξομολογείται ο Ντιρκ, η μόνη επιδιόρθωση που έχει χρειαστεί το Model T μέχρι στιγμής είναι η επισκευή ενός σπασμένου τροχού, που προέκυψε στην Αφρική. Σε ένα τοπικό σιδηρουργείο και χρησιμοποιώντας μόνο ένα κατσαβίδι, σφυρί, ταινίες και δεματικά, το έφτιαξε μόνος του αφού όπως λέει ο ίδιος, πιάνουν τα χέρια του.

Το Ford Model T έγινε γνωστό ως το πρώτο «προσιτό» αυτοκίνητο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 15.000.000 μονάδες από το 1908 έως το 1927, ενώ η παραγωγή του από τις ΗΠΑ γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, με εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Το αυτοκίνητο που κατέκτησε τον κόσμο

Ο γύρος του κόσμου με ένα Ford Model T ηλικίας 100 ετών απαιτεί σοβαρή αφοσίωση, αλλά το βιντάζ μοντέλο είναι πολύ ανθεκτικό και η απλή του σχεδίαση διευκολύνει το σέρβις και τις επισκευές.

Ο Dirk και η Trudy Regter – και οι δύο συνταξιούχοι – έχουν στην κατοχή τους το 1915 Ford Model T από το 1997. Παλιότερα, ο Dirk είχε ένα 1923 Ford Model T και ένα 1928 Ford Model A. Το αιώνιο πάθος του για βιντάζ μοντέλα Ford το έχει κληρονομήσει από τον πατέρα και τον παππού του.

Η Ford κατασκεύασε 15.000.000 οχήματα Model T μεταξύ 1908 και 1927. Η παραγωγή ξεκίνησε στις ΗΠΑ αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, με εργοστάσια συναρμολόγησης σε Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ford Model T συνετέλεσε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αυτοκίνησης, και γνώρισε τεράστια απήχηση σαν ένα προσιτό, αξιόπιστο και ευκολοσυντήρητο όχημα με στάνταρ, εναλλάξιμα εξαρτήματα.

«Στην Αφρική, χρειάστηκε να κολλήσουμε ένα σπασμένο εμπρός τροχό στο τοπικό σιδηρουργείο,» δήλωσε ο Dirk. «Πιάνουν τα χέρια μου και με ένα κατσαβίδι, σφυρί, ταινίες και δεματικά κάνεις θαύματα».

Το Ford Model T των Regters χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα 3.0-L και διατηρεί τις εργοστασιακές προδιαγραφές του από το 1915. Εξαίρεση αποτελούν τα μεγαλύτερα ελαστικά για ζάντες με ξύλινες ακτίνες που κάνουν την οδήγηση πιο άνετη και ξεκούραστη για μεγάλα ταξίδια. Ένα σετ ελαστικών μπορεί να αντέξει 15.000 km σε νορμάλ δρόμους, αλλά πολύ λιγότερο σε κακοτράχαλους χωματόδρομους όπως αυτοί που κινήθηκαν οι Regters σε περιοχές της Αφρικής και Ν. Αμερικής.

«Στο σύνορο Ν. Αφρικής και Μποτσουάνα συναντήσαμε έναν αγρότη ο οποίος είχε ένα παλιό Ford Model T στην αποθήκη του, και μας χάρισε ένα ελαστικό για να μας βοηθήσει στη συνέχιση του ταξιδιού,» δήλωσε ο Dirk.

Και η καλύτερη στιγμή του ταξιδιού σας;

«Ο Αυτοκινητόδρομος 1 από Los Angeles στο San Francisco είναι όμορφος, με απότομες κλίσεις, βαθιά φαράγγια, βουνά στο πλάι και υπέροχη θέα του ωκεανού από την άλλη. Σου κόβει την ανάσα.»

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese