Την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως το άνοιγμα κεφαλαίων βλάπτει την… επίλυση του Κυπριακού και πως τα δύο ζητήματα πρέπει να συντονιστούν εξέφρασε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

“Η Κύπρος”, ανέφερε, “σέβεται όσους εταίρους της πιστεύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και γι’αυτό αποδέχθηκε τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επί του θέματος”. Διευκρίνισε, όμως, ότι “άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση του Κυπριακού το μόνο που μπορεί να πετύχει θα είναι να βλάψει τις εν εξελίξει συνομιλίες”.

“Η απαίτηση της Τουρκίας να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια δεν συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”, υπογράμμισε. Αφού σημείωσε, στη συνέχεια, ότι “ούτε το άνοιγμα κεφαλαίων αλλά ούτε και η άρνηση ανοίγματός τους βοηθούν στην παρούσα περίπτωση”, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε “το θέμα του συγχρονισμού των δύο διαδικασιών εφόσον με την επίλυση του Κυπριακού θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία”.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση επεδείχθη κατανόηση για τις θέσεις της Κύπρου και δεν ασκήθηκε καμία πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι “η Κύπρος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια θα επανενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

“Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας”, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι “οι οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο είναι θετικές”, τόνισε ότι “η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου David Lidington, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου.

Κούντερς: ‘Πρέπει να έχουμε ένα έξυπνο συγχρονισμό επίλυσης του κυπριακού και ανοίγματος κεφαλαίων’
Την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένας “έξυπνος συγχρονισμός επίλυσης του κυπριακού και ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων”, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτ Κούντερς, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων).

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το ζήτημα του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Ολλανδός υπουργός απάντησε ότι “υπήρξε πρόοδος, όμως οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων”. Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη του προέδρου του Συμβουλίου Τουσκ στην Κύπρο.

Διευκρινίσεις της Κομισιόν για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων
H Κομισιόν έχει ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα 5 ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για την διεύρυνση Μάγια Κοτσίγιανιτς. Η εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προετοιμάζει τεχνικά το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).

Η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν απλά εκτελεί την πολιτική εντολή της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεκαθαρίζει πως αυτό καθαυτό το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων “είναι υπόθεση αποκλειστικά των κρατών μελών”. Η Μάγια Κοτσίγιανιτς υπενθύμισε ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει 15 κεφάλαια (μαζί με αυτό που άνοιξε τον Δεκέμβριο) από το σύνολο των 35 και μόνο 1 έχει κλείσει υπό προϋποθέσεις.

Η έτερη εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η Κομισιόν δεν σκοπεύει να υπεισέλθει με σχόλια στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με το θέμα της φιλευθεροποίησης της βίζα προς την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι η χώρα αυτή έχει να εκπληρώσει 42 προαπαιτούμενα για να λάβει την τελική έγκριση και πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξουν εκπτώσεις επί των προϋποθέσεων. “Η ΕΕ απλά συμφώνησε να επιταχύνει τη διαδικασία, η Κομισιόν έχει δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις 7 Μαρτίου το σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στο νομοθετικό επίπεδο πριν της αποδοθεί καθεστώς χωρίς βίζα”.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese