«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση…
της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.   Ο κ. Βίτσας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος των Σκοπίων.

 Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στα Σκόπια,από αφύλακτο σημείο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές των Σκοπίων, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.   Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων, κρατούν στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.   Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο, και στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, δεν είναι δική μας επιλογή αν θα είναι» ανέφερε ο κ. Βίτσας.   Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «μια καλή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese