Η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία αντανακλά…
τη βούληση της Μόσχας να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση της σύρραξης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

«Η διπλωματία μας έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση των προσπαθειών μας με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία», εξήγησε ο Βιτάλι Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε πολιτική φάση, στην φάση τερματισμού των εχθροπραξιών», είπε προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εις το εξής θα επικεντρωθεί ουσιαστικά στον έλεγχο της εκεχειρίας στη Συρία.

“Θα διατηρήσουμε στρατιωτικά μέσα στη Συρία για να παρακολουθήσουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών”, διευκρίνισε εξηγώντας ότι η Ρωσία διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τέτοιες αποστολές.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει να πλήττει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. «Οι διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθούν», είπε προσθέτονατς ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέβαλαν στην «αποδυνάμωση των υποδομών» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στην Ουάσινγκτον, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει εντολή για να ξεκινήσει από αύριο η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν προετοιμασίες για μία τέτοια κίνηση.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα βρεθεί υπό πίεση για να διαπραγματευθεί μία ειρηνική μετάβαση για τον τερματισμό του πολέμου, εάν η Ρωσία αποσύρει το βασικό τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Και αν η ανακοίνωση της Μόσχας εφαρμοσθεί, αυτό θα αυξήσει την πίεση επί της κυβέρνησηςτου αλ-Ασαντ να διαπραγματευθεί τελικά σοβαρά μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Γενεύη», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese