Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων…
ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν τα σύνορα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στα Σκόπια, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

1.000 πρόσφυγες πέρασαν τον χείμαρρο

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από τον χείμαρρο που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το RT αναφέρει ότι ήδη 2.000 άτομα έχουν καταφέρει να περάσουν στα Σκόπια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Reuters.

Κρατώντας σχοινιά και μεταφέρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, βοηθούν ο ένας τον άλλον να περάσουν στην απέναντι πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης.

Διακίνησαν χαρτί

Αυτό που φέρεται να ξεσήκωσε τους πρόσφυγες είναι ένα χαρτί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Αυτό ανέφερε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Ανυπόφορη η Ειδομένη, στη βόρεια Ευρώπη υπάρχει ασφάλεια

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Δεν θέλουν να μείνουν σε κέντρο μετεγκατάστασης

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese