Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του Θρασίου Νοσοκομείου προκαλoύν η έλλειψη προσωπικού καθώς και η…
παλαιότητα και μη αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Αναισθησιολογικού τμήματος, λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου του Π.Α.ΜΕ λειτουργούν πέντε από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ λείπουν πέντε τραυματιοφορείς, επτά συνολικά νοσηλευτές και τρεις τουλάχιστον αναισθησιολόγοι που θα έπρεπε να επανδρώνουν τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Επιπλέον, οριακά λειτουργούν πέντε από τα επτά Αναισθησιολογικά μηχανήματα, τα οποία κατά διαστήματα παρουσιάζουν βλάβες και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω του 70%, ενώ είναι χωρίς επίσημο service από το Ιούνιο 2014.  Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι είναι εκτός λειτουργίας έξι από τις οκτώ οθόνες καταγραφής της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα τους, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και δεν έχει γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων, λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Χειρουργικών αιθουσών που λειτουργούν καθημερινά σε πέντε, άρα και των αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων και την αύξηση αντίστοιχα της αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών αλλά και της πιθανής επιβάρυνσης της υγεία λόγω της καθυστέρησης.

Όσο, για τις προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Επιπροσθέτως, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατ, ευρώ (17,5 εκατ. ευρώ το 2016 από 21 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015). Και αν δεν επαρκούσαν το 2015 που ήταν περισσότερα πόσο μάλλον τα φετινά χρήματα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να “μπουκώνει” με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ. ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Η Επιτροπή Αγώνα, καλεί όλους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχθούν και να διεκδικήσουν όλοι μαζί την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού, για να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου. Ζητούν επίσης να συντηρηθούν ή να αντικατασταθούν τα χαλασμένα μηχανήματα και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το νοσοκομείο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese