Τα Καλάβρυτα και η γύρω περιοχή από αυτά, εκτός από φυσική ομορφιά ξεχωρίζουν για την ιστορία που κρύβουν πίσω τους…
Είναι μία πόλη που εκτός από το ότι έχει υπάρξει τόπος μαρτυρίου για τους δεκάδες Καλαβρυτινούς που στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 είχα εκτελεστεί από τους Γερμανούς ναζιστές, έπαιξε μεγάλο και σημαντικό ρόλο, σε ένα ακόμα έπος που έχει γράψει το γένος των Ελλήνων.

Σε αυτόν της Εθνικής Παλιγενεσίας του 1821 και της επανάστασης των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού. Οι Καλαβρυτινοί πρόσφεραν πολλά στην προσπάθεια των «ραγιάδων» να βγάλουν τα δεσμά από τα 400 χρόνια σκλαβιάς.

Ένα σημείο που αποτυπώνει στο σήμερα την προσφορά των Καλαβρύτων στον αγώνα αυτό είναι το Ηρώον του 1821, το Μνημείο Επαναστάσεως, στο λόφο δίπλα από την ιστορική μονή της Αγίας Λαυράς.

Βρίσκεται στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας. Είναι το Ηρώον των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό.

Το Ηρώον αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ο Ανδρεάς Μίντζας (Mintzas view) προχώρησε σε μια πανοραμική λήψη του σημείου…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese