Ο πρόεδρος της ΝΔ αγόρασε το 2013 μετοχές της εταιρείας Samsung απευθείας…
από το Ιαπωνικό χρηματιστήριο – «Απαγορευόταν να τις αγοράσει», λένε κυβερνητικοί – «Δεν υπήρχε δόλος, ούτε προβλέπεται ποινή», απαντούν γαλάζιες πηγές

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα» με το «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνουν συνεργάτες του με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις», διαβεβαιώνουν από τη Συγγρού, εκφράζοντας ταυτόχρονα έκπληξη για την ανακίνηση ενός ζητήματος που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ανάγεται στο παρελθόν και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προσκομίσει στους ορκωτούς λογιστές που έκαναν τον έλεγχο όλα τα παραστατικά που αφορούσαν συναλλαγή απόκτησης μετοχών.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αγόρασε στις 13 Μαρτίου 2013 μετοχές της εταιρείας Samsung, πιθανότατα απευθείας από το Ιαπωνικό χρηματιστήριο. Τις μετοχές αυτές, που είχαν αξία κτήσης 10.912 δολάρια, φέρεται να τις πούλησε έπειτα από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του 2014, έναντι 9.000 ευρώ.

Με βάση, όμως, τον ισχύοντα νόμο οι βουλευτές απαγορεύεται να έχουν μετοχές στο χαρτοφυλάκιό τους και γι’ αυτό και τα μέλη της επιτροπής «Πόθεν Έσχες» αποφάσισαν να συζητηθεί το θέμα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Επιπλέον, κατά τον κ. Βαρεμένο, ανακύπτει και ένα δεύτερο ζήτημα με τις επίμαχες μετοχές καθώς δεν περιελήφθηκαν στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2012, αλλά αυτό έγινε μεταγενέστερα, το καλοκαίρι του 2013.

Ο κ. Βαρεμένος έθιξε το ζήτημα, εκτός ημερησίας διατάξεως, προκαλώντας, κατά πληροφορίες, την αντίδραση του προερχόμενου από τη ΝΔ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας του προέδρου της Επιτροπής, καθώς για το έτος που αναφέρεται η επίμαχη συναλλαγή είχε εξονυχιστικός έλεγχος παλαιότερα.

Αν και τελικά αποφασίστηκε να απασχοληθεί η Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίαση, μετά την παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη, ερωτήθη η ορκωτή λογίστρια που είχε διενεργήσει τον έλεγχο και επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προσκομίσει παλαιότερα έγγραφα που δικαιολογούσαν τόσο την αγορά όσο και την πώληση των επίμαχων μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Επιτροπής επιμένουν ότι «αν υπάρχει παράβαση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, αυτή αφορά την άγνοια της ρύθμισης που απαγορεύει σε βουλευτές την αγορά μετοχών», ενώ «από τη στιγμή που ο ίδιος δήλωσε την αγορά, δεν μπορεί να του αποδοθεί δόλος». Επισημαίνουν, επιπλέον ότι στην ισχύουσα ρύθμιση «δεν προβλέπεται επιβολή ποινής στους τυχόν παραβάτες, πολύ περισσότερο όταν οι συναλλαγές αυτές δηλώνονται και προσκομίζονται όλα τα δικαιολογητικά, όπως συνέβη εν προσκειμένω».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese