Με πειθώ και ενημέρωση σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει τους…
εγκλωβισμένους πρόσφυγες από την Ειδομένη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας. «Δεν υπάρχει σχέδιο για χρήση βίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην Τουρκία, τονίζοντας πως δεν κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

«Η υπόσχεση της Τουρκίας ήταν ότι θα ελαχιστοποιούσε τον αριθμό των ανθρώπων που περνούν. Αυτό δεν συμβαίνει», τόνισε ο υπουργός , χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προσπάθεια των διακινητών, που προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν πριν φτάσουν στην περιοχή τα νατοϊκά, ελληνικά και τουρκικά πλοία.

«Πολλοί από τους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο απλώς αρνούνται να αποδεχτούν ότι το πέρασμα έχει κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουν ακόμα ελπίδα» είπε ο κ. Βίτσας. «Ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα ανοίξει η πύλη και μετά η επόμενη, και μετά η επόμενη και ότι θα είναι το τυχερός, μαζί με την οικογένειά του, που θα περάσει τα σύνορα – και μετά τα επόμενα – και σε ένα μήνα θα φτάσει στην γη της επαγγελίας», είπε.

Όπως επισημαίνει το TIME, μόλις 700 αιτούντες άσυλο έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία την Δευτέρα, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής – αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 2.000 ατόμων ημερησίως. Την επόμενη ημέρα, όμως, αυξήθηκαν πάλι στους 1.500 ενώ την Τετάρτη έφτασαν τους 2.372.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese