«Είναι σημαντικό, οι νέοι της Ολυμπίας, τα παιδιά όλης της Ηλείας, να διδαχθούν… την Ολυμπιακή Ιστορία, την Ολυμπιακή Παιδεία. Αυτά θα είναι οι πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αξιών, που ξεκινούν από τον ιερό αυτόν τόπο κάθε τέσσερα χρόνια και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, Ισίδωρος Κούβελος, ανακοινώνοντας, μαζί με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, την υλοποίηση του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας «Ολυμπιακή Κληρονομιά» στην Ολυμπία, αλλά και της επετειακής διοργάνωσης με τίτλο «1936-2016: 80 Χρόνια Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας», που θα πραγματοποιηθούν στην Ολυμπία από τις 15 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με τον Δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τους συνεργάτες του, να καταθέτουν την πρόταση στον πρόεδρο της ΕΘΝΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο,προκειμένου οι δράσεις αυτές να πραγματοποιηθούν στην Ολυμπία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούν στην περιοχή, ενόψει της Τελετής Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016.

«80 Χρόνια Τελετής Αφής»

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά» θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, Πελοπίου, Πλατάνου και Λάλα. Οι μαθητές, μέσα από εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης, παιχνίδια – εργασίες Ολυμπιακής Παιδείας, καθώς και Ποιήματα Ολυμπιακών Αξιών θα διδαχθούν την Αρχαία Ολυμπιακή Ιστορία και τις Ολυμπιακές Αξίες, μέσα από το εκπαιδευτικό βιβλίο της ΕΘΝ.Ο.Α.«Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα μαγικό ταξίδι!», την επιμέλεια του οποίου έχει η Ηλεία σε καταγωγή Διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α, Ιλεάνα Κλοκώνη. Επίσης, οι συγκεκριμένοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Το ίδιο διάστημα όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «1936 – 2016: 80 Χρόνια Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας». Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, οι μαθητές θα αναπτύξουν εργασίες Ολυμπιακής Παιδείας, όπως κατασκευή Ολυμπιακών δαδών, δημιουργία Ολυμπιακών Κύκλων, προετοιμασία καλλιτεχνικών δρώμενων με σκοπό την συμμετοχή στην επετειακή εβδομάδα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Απριλίου 2016 έως στις 19 Απριλίου 2016. Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Πρωταθλητών, Καλλιτεχνών που στηρίζουν τις δράσεις και τα προγράμματα της ΕΘΝ.Ο.Α, με στόχο τη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών – όπως αυτοί τις έχουν βιώσει – και τη μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Δεββέτο βραβείο «Αριστεία και Αλληλεγγύη 2015» της ΕΘΝ.Ο.Α. θα απονεμηθεί σε Ελληνική προσωπικότητα, την οποία θα αποφασίσουν, μετά από ψηφοφορία, οι μαθητές των σχολείων όλου του Νομού Ηλείας.

Η Τεχνική Σύσκεψη

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άρτια διοργάνωση και υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων και δράσεων, νωρίς το πρωί, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη υπό την Διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α, Ιλεάνα Κλοκώνη, παρουσία των Ολυμπιονικών Νίκης Μπακογιάννη (Άλμα εις Ύψος) και Εύας Χριστοδούλου, της ΣοπράνοΑναστασίας Τζάννε και της Κλινικής Διατροφολόγου, συνεργάτιδας της ΕΘΝ.Ο.Α Ιωάννας Παλυβού. Στη σύσκεψη, όπου τέθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης, εκφράστηκαν απορίες και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από όλους, συμμετείχαν – από πλευράς Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας – ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας, Ρόη Αντωνοπούλου και Παναγιώτης Κανελλάκης, ο πρόεδρος του Ν.Π Παιδείας και Αθλητισμού Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και η αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Άννα Παπαϊωάννου. Επίσης, οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας καιΒασίλης Δημητρέλλος αντίστοιχα καθώς και οι διευθυντές του Γυμν. Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργούλης και των Δημ. Σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας Αλέξης Σοφιανόπουλος, ΠελοπίουΒικτωρία Βασιλοπούλου και Λάλα Κώστας Σορβανής.

Συνεργασία Ιστορικής Εκπαιδευτικής Σημασίας

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Κούβελος και ο κ. Κοτζιάς με τους συνεργάτες τους, αναφέρθηκαν στην ιστορικής εκπαιδευτικής σημασίας συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

«Είναι υποχρέωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Πολιτείας, να μυήσουμε τους νέους στα μυστικά της Ολυμπιακής Παιδείας και των Ολυμπιακών Αξιών. Κι αυτό θα γίνει στα σχολεία με τα προγράμματα της ΕΘΝ.Ο.Α», σημείωσε ο Δήμαρχος, Θύμιος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τιμή την παρουσία του κ. Κούβελου, της κας Κλοκώνη, των Ολυμπιονικών κας Μπακογιάννη και καςΧριστοδούλου και της Σοπράνο κας Ζαννή στην Ολυμπία, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία, ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία.

«Η Ολυμπιακή Φλόγα σηματοδοτεί τις Ολυμπιακές Αξίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Γεννιούνται κάθε 4 χρόνια, εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρονται από τους δρομείς σε όλο τον κόσμο. Αξίες όπως το Ευ Αγωνίζεσθαι, ο Σεβασμός στη Διαφορετικότητα, η Φιλία, η Συνεργασία, ο Εθελοντισμός, η Προστασία του Περιβάλλοντος μεταφέρονται από εδώ σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά της Ολυμπίας, πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές σ’ αυτές τις τελετές. Αυτά τα παιδιά, θα είναι η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αξιών. Αυτά θα είναι οι πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αξιών σε όλη τη νεολαία…», ανέφερε ο κ. Κούβελος, εξηγώντας πως όλη αυτή η προσπάθεια, στοχεύει να έρθουν τα παιδιά κοντά στον Αθλητισμό και να απομακρυνθούν από άλλους «πειρασμούς». Κι αυτό γίνεται με τη συμμετοχή των 75 Ελλήνων Ολυμπιονικών, που στηρίζουν το πρόγραμμα, τους οποίους ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά, από καρδιάς. «Ο ρόλος τους ξεκινά από την ημέρα που παίρνουν το Μετάλλιο, γιατί πρέπει να «δώσουν πίσω» κάποια από αυτά που κέρδισαν από τον αθλητισμό. Και αυτοί θα διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει Αθλητισμός, Ολυμπιακή Ιστορία και Ολυμπιακή Παιδεία», σχολίασε ο κ. Κούβελος, καταλήγοντας έτσι, στον σημαντικό ρόλο της Παιδείας, χαρακτηρίζοντας την «ότι πιο σημαντικό υπάρχει» και ευχαριστώντας τους εκπροσώπους της Εκπαίδευσης για την συμμετοχή τους στη δράση και τη στήριξη των προγραμμάτων.

Για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της ΕΘΝ.Ο.Α, μίλησαν οι Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Νίκη Μπακογιάννη, εκφράζοντας τη χαρά τους, που αυτή η προσπάθεια θα γίνει στην Ολυμπία, τον τόπο που γέννησε τις Ολυμπιακές Αξίες. «Βιώνουμε μια πολύ όμορφη κατάσταση τον τελευταίο καιρό, επειδή πάλι, από εδώ θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από εδώ θα φύγει η Ολυμπιακή Φλόγα. Είμαστε πολύ περήφανοι που βιώνουμε πάλι τέτοια συναισθήματα και είναι τιμή μας που θα βρισκόμαστε εδώ», σχολίασε η κα Χριστοδούλου ενώ η Νίκη Μπακογιάννη, μιλώντας για την ερμηνεία της λέξης «ελευθερία», την συνέδεσε με τον έρωτα που νιώθεις όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό. «…Θα μιλήσουμε λοιπόν στα παιδιά για τον έρωτα και την πίστη που πρέπει να έχουμε όλοι, σ’ αυτή την εποχή που ζούμε. Και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, με το οποίο θα ξεφύγουμε από τη μετριότητα και θα πάμε πιο ψηλά», σχολίασε.

Η διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α Ιλεάνα Κλοκώνη, αναφέρθηκε στις δράσεις που περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην Αρχαία Ολυμπία (σ.σ αναλυτική αναφορά, στην αρχή του κειμένου). Αυτές οι δράσεις θα κορυφωθούν την εβδομάδα 12-19 Απριλίου. Η ΕΘΝΟΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της με περίπου 20 Ολυμπιακά Αθλήματα, το «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου». Τα σχολεία θα παρουσιάσουν τις δικές τους δράσεις, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, ποιήματα εμπνευσμένα από το βιβλίο μας κ.α», σημείωσε η κα Κλοκώνη απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας, να δώσουν το παρών.

«Ο Ολυμπιακός Ύμνος, είναι ένα σύμβολο, μια έμπνευση», σχολίασε η Σοπράνο Αναστασία Ζαννή, εξηγώντας πως – μεταφέροντας την άποψη πολιτών απ’ όλο τον κόσμο – «…οι Έλληνες έχουμε τη δύναμη ψυχής και είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει, όλα αυτά τα χρόνια, και σε όλο τον κόσμο», ευχαριστώντας την ΕΘΝ.Ο.Α για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τέλος, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν αυτές τις δράσεις, με τη συμμετοχή των μαθητών τους. «…ώστε η μαθητιώσα νεολαία να ενστερνιστεί με βιωματικό τρόπο, την κατάκτηση ηθικών και ολυμπιακών αξιών», είπε ο κ. Δημητρέλλος, ενώ ο κ. Ζεύλας σημείωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά «…η καλλιτεχνική αγωγή, η ύπαρξη πολιτιστικών δρωμένων, ενώνουν τα τρία στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την ισόρροπη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος που υποστηρίζει με τρόπο επιτυχή η ΕΘΝ.Ο.Α και κάθε ένας που ασχολείται με τον Ολυμπισμό, επιστρατεύεται τώρα και το συναίσθημα…».

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει νέα αναφορά στις δράσεις που θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου, για τα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία Αρχαίας Ολυμπίας, Πελοπίου, Πλατάνου και Λάλα,στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese