Ζήτημα ημερών είναι η εκκένωση της Ειδομένης και η μεταφορά των προσφύγων και… παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εκεί σε νέα κέντρα φιλοξενίας, η κατασκευή των οποίων προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος κλείνει πλέον ερμητικά μετά την απόφαση της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να «σφραγίσουν» τα σύνορα ενώ η Ουγγαρία έστειλε στρατό στα νότια σύνορα. Οι Γερμανοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

Στην Ειδομένη ζουν σήμερα περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και επειδή οι εικόνες από την περιοχή κάνουν σχεδόν καθημερινά το γύρο το κόσμου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, προφανώς, να παρέμβει.

Τα νέα κέντρα φιλοξενίας ωστόσο δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, μιας και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Από αυτούς 6.830 έχουν καταγραφεί σε νησιά του Αιγαίου, ενώ 8.340 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στο νομό Αττικής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Αττική ζουν σε τρία κέντρα μετεγκατάστασης στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Πολλοί πρόσφυγες ωστόσο είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας.

Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου σε οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί, στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Συνήθως γυρίζουν πίσω με χειροπέδες και καταδαγκωμένοι από τα σκυλιά της σκοπιανής αστυνομίας!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese