Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βρέθηκε στη Σμύρνη με μείζον διακύβευμα τη διαχείριση του προσφυγικού…
και τις δοκιμαζόμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο το ταξίδι του έκλεισε με μηνύματα ενόψει της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και το χρέος που ξεκινά εκ νέου από σήμερα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι από τα αποτελέσματα του 48ωρου «φωτιά» που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες και κατέληξε στο ιστορικό λιμάνι της Μικράς Ασίας. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι «όλα θα κριθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου», γεγονός που έχει σημάνει γενικό συναγερμό στις διπλωματικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, κυρίως πιάτο στο ανατολίτικο μενού ήταν η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία όπως τόνισε στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. Καίτοι η Σύνοδος απέρριψε το μπλοκάρισμα της βαλκανικής οδού, το κλείσιμο των συνόρων από τη Σλοβενία και εν συνεχεία τη Σερβία ρίχνει τίτλους τέλους στη διέλευση ακόμα και των Σύρων προσφύγων από τα βόρεια σύνορα της χώρας, γεγονός που επιτείνει την ασφυξία στην Ελλάδα και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων των εργαλείων για την αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού για το πρόβλημα και να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα». Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για την άμεση έναρξη της επανεγκατάστασης προσφύγων – ανάγκη την οποία επανέφερε και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με δηλώσεις του – τόνισε ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος τόσο το Κυπριακό όσο και το casus belli της Άγκυρας από το 1996, ζητήματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υπό εξέταση τουρκικό αίτημα στη Σύνοδο για ξεπάγωμα των 5 ενταξιακών κεφαλαίων. Το θέμα αυτό χρειάζεται εξαιρετικά λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία για τη διαχείρισή του ενόψει της επερχόμενης Συνόδου, προκειμένου να μην βρεθούν προ τετελεσμένων ή εκβιασμών.

Δίχτυα για οικονομική και εμπορική συνεργασία

Εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Σμύρνη. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. «Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους.

Μηνύματα προς το ΔΝΤ από τη Σμύρνη

Το βράδυ μιλώντας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε την ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας, στέλνοντας μηνύματα λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα για την αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναποτελεσματική και κοινωνικά επιζήμια «οικονομία του χρέους», ξορκίζοντας για ακόμα μία φορά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υφεσιακών μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας άφησες νέες αιχμές κατά του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε «σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού». «Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;» διερωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός .

«Αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε και αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους συνεχίζουμε να θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια. Διότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία αλλά ούτε και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν. Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για να κλείσει πάση θυσία η αξιολόγηση, μέχρι την Πρωτομαγιά, όπως είχε διαμηνύσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα πάντως και ενώ πλέον η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση, στο κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζουν το power game που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μία ημέρα μετά τη… διαρροή των ανοιχτών μικροφώνων για το χρέος από τον Ντάισελμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει εκ νέου προσκόμματα στην «Ιθάκη» της κυβέρνησης. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Γάλλος ομόλογός του έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος, τοποθετώντας το χρονικά στις 17 με 19 Απριλίου, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Οι προθέσεις των δανειστών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο πρώτο ραντεβού του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που θα έχουν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 2 το μεσημέρι. Τα «αγκάθια» που παραμένουν με αιχμή του δόρατος το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018, είναι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και ποια θα πουληθούν σε ξένα funds καθώς και το Ασφαλιστικό.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese