Σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρόταση προχώρησε η νεολαία…
του Φιλελεύθερου κόμματος της Σουηδίας, η οποία υποστήριξε πως σε περίπτωση εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίσει αν θέλει να κρατήσει το μωρό, αλλά και του πατέρα. Γι αυτόν τον λόγο, η πρόταση τους δίνει το δικαίωμα στους άντρες που δεν θέλουν να γίνουν πατέρες, να πραγματοποιήσουν νομική «έκτρωση» μέχρι την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η «νομική έκτρωση», αν επιλεχθεί, θα είναι μη αναστρέψιμη και οι πατέρες θα πρέπει να απαρνηθούν κάθε πατρικό δικαίωμα από το αγέννητο παιδί τους, συμπεριλαμβανομένου του να μην το γνωρίσουν ποτέ.

Όπως, χαρακτηριστικά σχολίασε ο επικεφαλής της φιλελεύθερης σουηδικής νεολαίας, Μάρκους Νίλσεν: «Οι άντρες θα έπρεπε να έχουν ίσα δικαιώματα στο να αποκλείσουν την πατρότητα και να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν γονείς». Ο ίδιος τόνισε πως η αρχική πρόταση προήλθε από μια γυναίκα-μέλος του κόμματος και κατόπιν υποστηρίχθηκε από το υπόλοιπο κόμμα.

Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, υπάρχουν πολλοί άντρες που δεν τολμούν να πουν πως δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, όταν η σύντροφός τους μένει έγκυος. Ο Νίλσεν, μάλιστα, δήλωσε πως: «Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα αντρών που δεν μπορούν καν να πουν αν θέλουν να γίνουν πατέρες. Είναι σημαντικό να είναι ειλικρινείς οι άντρες σχετικά με τις προθέσεις τους. Θεωρούμε πως η πρότασή μας είναι μια καθαρή νομική απόφαση».

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μόνη αμφιλεγόμενη πρόταση της νεολαίας του Φιλελεύθερου κόμματος, καθώς τον Φεβρουάριο πρότειναν τη νομιμοποίηση της αιμομιξίας, αν οι εμπλεκόμενοι είναι άνω των 15 ετών. Εκτός αυτού, υποστήριξαν τη νομιμοποίηση και της νεκροφιλίας, με τον όρο του να έχει δοθεί άδεια από τον νεκρό, όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese