Περίπου 2.500 ακίνητα, δηλαδή το 1/3 των δανειοληπτών που… έχουν περάσει μόνο από το τοπικό γραφείο της ΕΚΠΟΙΖΩ και υπολογίζονται σε 7.500, αναμένεται να χάσει το σπίτι του, εάν δεν περάσει άμεσα για διακανονισμό από την Τράπεζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού γραφείου της Ένωσης, Τ. Νικολαδάκη.

Όπως επίσης δήλωσε στο Patrastimes.gr ο κ. Νικολαδάκης, το 1/3 των αγροτικών εκτάσεων της Αχαϊας κινδυνεύει να περάσει στα χέρια της Πειραιώς.

«Με όποιον ρυθμό θέλουν οι τράπεζες κανονίζουν πως θα βάλουν χέρι στις περιουσίες των πολιτών, αυξομειώνοντας την κάνουλα, προσαρμόζοντας όπως θέλουν τα προγράμματά τους. Τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπάνια αξιοποιούνται», προσέθεσε.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να ενταθεί έως το Πάσχα.

Προτεραιότητα θα έχουν οι χορηγήσεις σε δανειολήπτες που, παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση, επιλέγουν να μη συνεργαστούν με τις τράπεζες.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σταδιακά από τον Απρίλιο οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην αποστολή διαταγών πληρωμής που θα κοινοποιούνται στους κακοπληρωτές. Στους τελευταίους οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, τότε οι τράπεζες θα κοινοποιούν προς αυτούς το πρόγραμμα πλειστηριασμού του ακινήτου τους.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 20% των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικοί κακοπληρωτές. Από αυτούς, το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα για τα οποία είναι έτοιμες οι λίστες και θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι υποψήφια για πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, λόγω δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, είναι περίπου 200.000 ακίνητα.

Τα κριτήρια

Όσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες τα ακίνητα, αφορούν περιπτώσεις όπως οι εξής:
• Μεγάλα δάνεια που έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.
• Δανειολήπτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
• Ακίνητα που έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Με απλά λόγια, η τράπεζα δεν θα πάρει το 3άρι στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι, γιατί δεν θα μπορέσει να το πουλήσει και να πάρει πίσω τα λεφτά της, αντίθετα η μεζονέτα στη Βούλα ή στην Κηφισιά, ή ένα εξοχικό στη Μύκονο έχουν καλύτερες προοπτικές πώλησης.
• Και το σημαντικότερο: ακίνητα που ανήκουν σε «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese