Αγεφύρωτο παραμένει ακόμα το χάσμα ΕΕ-ΔΝΤ γράφουν…
οι Financial Times – Το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Βερολίνο

Μπορεί στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup να κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ωστόσο οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η παρουσία στην Ελλάδα των εκπροσώπων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ δεν θα σημαίνει ότι έχουν αποσυρθεί οι διαφορές των δύο μεγαλύτερων «παιχτών» του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα Ευρώπη και ΔΝΤ παραμένουν σε απόσταση και ίσως η μοναδική λύση να είναι να στείλουν τους επικεφαλής των διαπραγματευτών πίσω στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο εάν η λίστα θα είναι αρκετή για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%.

«Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει ο στόχος 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα με τις Βρυξέλλες να εκτιμούν ότι είναι εφικτός και το Ταμείο να πιστεύει ότι πολλά από τα μέτρα είναι ασαφή και δεν αθροίζονται.

«Θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι;» αναρωτήθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συνομιλίες, σύμφωνα με τους FT. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που μπορεί να βρεθεί κάποιος».

«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανική κυβέρνηση η οποία πιέζεται από την προσφυγική κρίση και προσπαθεί να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς, όμως, παράλληλα να μπορεί να κάνει πολλά αφού όπως λεέι υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους FT «θα ήθελαν να είναι λίγο πιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη Bundestag. Και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese