Κάνοντας χρήση των “δημοσιογραφικών εφεδρειών”, στις οποίες είχε αναφερθεί…
στο πρώτο δημοσίευμα για το μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Ψυχάρη, το “Βήμα της Κυριακής” επανήλθε χθες με δύο άρθρα τα οποία αναφέρονται και σε άλλα ραντεβού του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους του ΔΟΛ, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες που διατηρούν ενδιαφέρον ή συμφέροντα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σε ενυπόγραφο άρθρο του ο Σταύρος Ψυχάρης διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποστηρίξει ότι “ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Τσίπρας για να ζητήσει κάτι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”. Τόσο στο δικό του άρθρο, όσο και το δημοσίευμα του Παύλου Παπαδόπουλου, υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει ερείσματα στο εκδοτικό κατεστημένο και ζήτησε την τοποθέτηση “δικών του δημοσιογράφων” σε καίριες θέσεις. Παράλληλα έκανε σειρά μυστικών συναντήσεων με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

Εάν αυτά ισχύουν, τότε αποδομείται η όλη η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά την κατάκτηση της εξουσίας, περί διαπλοκής που τον πολεμά για την αριστερή του πολιτική. Από το Σάββατο το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με μία δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία αναφέρει: “Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους”.

Πάντως από την κυβέρνηση ή από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ύπηρξε διάψευση του περιεχομένου των δημοσιευμάτων. Το Βήμα αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει τον ΔΟΛ: «Όλα ξεκίνησαν όταν ο πολιτικός κάλεσε στο γραφείο του έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας του εκδότη. Ηταν μέσα Οκτωβρίου του 2013», και παραθέτει τον διάλογο που διεμήφθει: «Ως πολιτικός της Αριστεράς δεν μπορώ να δίνω την εντύπωση ότι βρίσκομαι κοντά στους ισχυρούς του Τύπου, κοντά σε αυτούς που πολλοί νομίζουν ότι συγκροτούν τη λεγόμενη “διαπλοκή”» εξομολογήθηκε ο πολιτικός στον δημοσιογράφο. Ακολούθησε μια παύση για σκέψη. «Ωστόσο», συνέχισε με νόημα έπειτα από την εύγλωττη παύση, «με ενδιαφέρει να έχω καλές σχέσεις με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και ιδίως με το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα». Στην συνέχεια σύμφωνα πάντα με το “Βήμα” υπήρξε και άλλη προσπάθεια.

Φέρεται πάλι να λέει ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφο του συγκροτήματος:

– «Αν ήσασταν λιγότερο επιφυλακτικοί μαζί μου, ίσως θα είχα κερδίσει τις εκλογές (του 2012). Γι’ αυτό και με ενδιαφέρει η σχέση με τις εφημερίδες και με το κανάλι σας».

– «Θέλετε να συναντήσετε τον εκδότη και ενδεχομένως να διαλυθεί η επιφυλακτικότητα που πιστεύετε ότι υπάρχει; Αλλωστε, Δημοκρατία σημαίνει διάλογος».

«Δεν νομίζω πως θα θελήσει ποτέ να συναντήσει έναν αριστερό πολιτικό όπως εμένα…».
– «Μάλλον κάνετε λάθος…».        

Στο άρθρο του ο κ. Ψυχάρης αναφέρει: “Ολη η δημοσιογραφική «πιάτσα» γνωρίζει ότι αρξαμένης της προεκλογικής περιόδου το έτος 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την εκδίωξη από το Mega Channel του βασικού σχολιαστή του σταθμού. Ο λόγος ήταν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος  μεροληπτούσε εναντίον του κ. Τσίπρα. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του Mega με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν επιτρέπει στα στελέχη του να μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις του σταθμού. Τελικώς έγινε μια προεκλογική εκεχειρία: ο ανεπιθύμητος δημοσιογράφος δεν θα μετείχε σε εκπομπές στις οποίες θα έπαιρναν μέρος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση συγκεκριμένου πολιτικού συντάκτη στο Mega καθώς και την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής». Η κρισιμότερη όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ. Η απαίτηση αυτή του κ. Τσίπρα απερρίφθη κατηγορηματικά”.

Στο δικό του άρθρο ο Παύλος Παπαδόπουλος αναφέρει και εκείνος την προσπάθεια του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο “εμβληματικός” σχολιαστής του Mega Chanell και φωτογραφίζει και τον προτεινόμενο αντικαταστάτη του: «…Αλησμόνητα έχουν μείνει τα επίμονα αιτήματα για την απομάκρυνση του πιο εμβληματικού δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού και την αντικατάστασή του από βετεράνο δημοσιογράφο και πολιτικό (που αργότερα ανέλαβε κορυφαία θέση στις μυστικές υπηρεσίες). Εντονα συζητήθηκε η μάταιη προσπάθεια του προέδρου να πείσει μια καλή φίλη του, μια ικανή δημοσιογράφο με βραχνή φωνή και μοιραία μάτια, να δεχθεί να «αποσταλεί» σε μεγάλο κανάλι για να μεταδίδει καθημερινά τις κομματικές θέσεις».

Ο αρθρογράφος συνεχίζει ότι για να δημιουργήσει ερείσματα στον χώρο των συστημικών ΜΜΕ ο Αλέξης Τσίπρας, «ακολουθούσε ένα απόρρητο πρόγραμμα επαφών» και φωτογραφίζει ισχυρούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ, δύο εκ των οποίων έχουν δραστηριότητες και στον αθλητισμό: «Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε η πληροφορία πως δεν ήταν λίγοι οι ισχυροί που περνούσαν στα κλεφτά την κόκκινη πλαϊνή σιδερένια πόρτα που οδηγούσε στην εσωτερική αυλή φιλικού νεοκλασικού και από εκεί στο περίκλειστο, ζεστό και ευχάριστα παλιομοδίτικο σαλόνι του πρώτου ορόφου για να συζητήσουν μόνοι με τον πρόεδρο για… το μέλλον της Ευρώπης. Η γειτονιά είχε εντοπίσει μια διπλή προσωπικότητα (δηλαδή του αθλητισμού και της ενημέρωσης) να θεάται τρεις φορές. Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η… «αναμόρφωση» του καναλιού του για να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, κάτι που τελικά δεν έγινε. Κάποιοι επιμένουν επίσης ότι δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τη γειτονιά και γόνος με εκρηκτική προσωπικότητα, πατριωτικές ανησυχίες, φαρμακευτικές γνώσεις και την ανάλογη αδυναμία για τον αθλητισμό και την ενημέρωση».

Ο δημοσιογράφος φωτγραφίζει και δύο ισχυρές κυρίες με τις οποίες συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «…Ενα ήταν βέβαιο: Η νυσταλέα κάθετος μιας ιστορικής λεωφόρου στη συνοικία της αμφισβήτησης είχε αναβαθμιστεί σε μαγνήτη διασήμων. Είχε γίνει μια… «Οδός Ονείρων» της πολιτικής και της ισχύος. Δεν ήταν η μοναδική οδός με αριστερές ανησυχίες. Εξίμισι χιλιόμετρα βορειότερα, στην οδό των Νυμφών των Δασών, οι επιβλητικές δρύινες εσωτερικές πόρτες του τριώροφου σπιτιού με τη θολωτή όψη, το κόκκινο κρασί Chateau Mouton Rothchild του 2004, ο ροφός και ο κρητικός σκάρος από το Λιβυκό Πέλαγος ψημένος σε χονδρό αλάτι, τα δερματόδετα βιβλία του 19ου αιώνα, τα ανέκδοτα με πρωταγωνιστές ένα προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ και η συλλογή κορυφαίων πούρων Αβάνας συμβόλιζαν την απατηλή γοητεία της εξουσίας. Μάλιστα η υποδοχή στην οδό των Νυμφών ήταν μεγαλοπρεπέστερη εκείνης που επεφύλαξε την ίδια περίοδο η βαθύπλουτη ώριμη κληρονόμος, πρώην σύζυγος σκεπτόμενου γόη του θεάτρου, στην έπαυλη-φρούριό της στα βόρεια προάστια (που είναι χτισμένη στο πρότυπο της κατοικίας του αείμνηστου Μπλέικ Κάρινγκτον από το σίριαλ της δεκαετίας του ’80 «Δυναστεία»…)».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese