Τα 90 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Άλαν Γκρίνσπαν, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους τραπεζίτες των ΗΠΑ. Ο… Γκρίνσπαν βρισκόταν, άλλωστε, στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο διάστημα 1987-2006, την περίοδο δηλαδή που μπήκαν οι βάσεις για τη χρηματοπιστωτική “φούσκα” η οποία έσκασε παταγωδώς το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, παρασέρνοντας στη δίνη της κρίσης ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, η οποία αδυνατεί ακόμη και σήμερα να ανακάμψει.

Στην εποχή της παντοδυναμίας του, ο Γκρίνσπαν αντιμετωπιζόταν ως “μάγος”, που θα διασφάλισε την αέναη ανάπτυξη και κερδοφορία επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ένα δε από τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησε ήταν αυτό των “μίνι επιτοκίων”, που συνέβαλαν αποφασιστικά στον τεράστιο δανεισμό και τη διόγκωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Σήμερα, βεβαίως, ελάχιστοι αντιμετωπίζουν τον Γκρίνσπαν ως “μάγο”. Όμως, οι τακτικές του τείνουν και πάλι να απενοχοποιηθούν, ενώ κανείς δεν έχει προχωρήσει σε μια σοβαρή ανάλυση για τους λόγους που τον οδήγησαν να τις υιοθετήσει -όπως η μείωση του μέσου ποσοστού κέρδους και η ανάγκη να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese