Σαφώς και η παρέμβαση μας αυτή δε διεκδικεί τα εύσημα μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης, αλλά αφουγκράζεται την καθημερινή εμπειρία των συναδέλφων και επιχειρεί να…
διαπιστώσει κάποιες τάσεις στις συμπεριφορές και στις αντιλήψεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταρχήν, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μια κοινή αρνητική στάση όλων απέναντι στην χρήση του στρατού και πιο συγκεκριμένα στην κυβερνητική εκστρατεία ανάδειξης των ασύμμετρων απειλών –στην περίπτωση μας των μεταναστών- ως «εθνική απειλή», ως «κατ’ ουσίαν υπαρξιακή απειλή των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αναφέρει και το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί των αστικών κομμάτων εξουσίας Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος (δεν υπέγραψε το ΚΚΕ), μετά την σύσκεψη τους για το «Προσφυγικό ζήτημα».

Υπάρχει επομένως μια γενική καταδίκη στην κυβερνητική απόφαση να δώσει χαρακτήρα πολεμικής αναμέτρησης, ορίζοντας ως κεντρικό συντονιστή σε αυτό το θέμα τον Υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων Κωνσταντίνο Φλώρο, εντάσσοντας το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Μετανάστευσης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ!

Πως όμως είδαν οι φαντάροι την εμπλοκή τους στην Στρατιωτικοποίηση του Προσφυγικού ζητήματος;

Οι συνάδελφοι γρήγορα κατάλαβαν τι σημαίνει ο νέος νόμος για τη θητεία που εντείνει την εργασιακή τους εκμετάλλευση, αλλά και τι κινδύνους εγκυμονεί η εμπλοκή του στρατού στην πολιτική ζωή. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα επιστολής καταγγελίας από την εμπλοκή της 34ης Ταξιαρχίας –παρόμοιες καταγγελίες έχουν δημοσιευτεί για σειρά μονάδων της Αττικής.

Όπως αναφέρεται «Οι φαντάροι, όπως και τα στελέχη χρησιμοποιούν μια μόνο λέξη για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί: «ΠΑΡΑΝΟΙΑ»!». Τονίζουν ότι η ενταντικοποίηση των εργασιών και των υπηρεσιών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς «Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα, κανείς δεν ξέρει τι και για πόσο θα το κάνει, ενώ απογοητευτικό είναι και το αποτέλεσμα της ατέρμονης προσπάθειας τους». «Όλοι εκφράζουν την οργή, την αγανάκτηση και την απογοήτευση τους. Επισημαίνουν ότι σε καμιά περίπτωση η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν είναι δουλειά του Στρατού. Πέραν όμως της εξουθένωσης των φαντάρων, η καταγγελία αναφέρεται και στις συνθήκες εντός του στρατοπέδου. «Αυτό που επαναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά είναι ότι δε μπορεί να ζήσει κανείς εκεί παραπάνω από μια μέρα. Το αρχαίο και εγκαταλελειμμένο Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου έχει γεμίσει με παλιές σκηνές και σπιτάκια από φελιζόλ! Αυτά είναι γεμάτα τρύπες και μπάζουν από παντού. Φαντάροι που έκαναν υπηρεσία στο HOT SPOT και έμειναν να κοιμηθούν εκεί, τις προάλλες που έβρεξε, ζήτησαν να μετακινηθούν από τις σκηνές στα σπιτάκια. Γρήγορα όμως το μετάνιωσαν γιατί το κρύο την νύχτα ήταν ανυπόφορο». Γρήγορα οι καταγγελίες των στρατιωτών ήρθαν να επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα του HOT SPOT Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στα Διαβατά, που βουλιάζει στα λασπόνερα και στα σκουπίδια, ενώ το φαγητό που προσφέρεται είναι άθλιο!

Όσον αφορά επομένως τους στρατιώτες πρέπει να κρατήσουμε ότι εκτός μιας μικρής μειοψηφίας που διέπεται από ακραίες αντιλήψεις και κυνηγά το βύσμα για να εξασφαλίσει το προσωπικό βόλεμα-, σε κάθε περίπτωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες-μετανάστες, στάθηκαν με κάθε τρόπο στο πλευρό τους, δεν βαρυγκώμησαν θεωρώντας τους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους ως αιτία των δεινών τους. Βλέπεις, ο φαντάρος μαζί με τους μετανάστες εργάτες, είναι ο πιο άγρια εκμεταλλεύσιμος της κοινωνίας μας, αυτός που διατάζεται να καλύψει κάθε τρύπα του κρατικού μηχανισμού την ώρα που οι Υπουργοί Άμυνας κάνουν δημόσιες σχέσεις Είναι ο δούλος του Στρατού, των αστών πολιτικών, των Ιεραρχών που θέλουν αγήματα, των δημάρχων και των ξενοδόχων που μας βάζουν να καθαρίζουμε τις ακτές για να κονομάνε από τον τουρισμό, των Στρατιωτικών για να μας έχουν Υπηρέτες στις Στρατιωτικές κατασκηνώσεις για να κάνουν φθηνές διακοπές.

Πως όμως αντιδρούν τα στελέχη; Καταρχήν, τα ανώτατα-ανώτερα στελέχη δεν εκδηλώνονται δημόσια. Ο ρόλος τους εξάλλου είναι να σχεδιάζουν και να δίνουν διαταγές, που θα εκτελέσουν άλλοι και κριτήριο τους είναι η καριέρα. Εξάλλου, η τελευταία όξυνση του προσφυγικού ζητήματος και κυρίως της έντασης του ευρωπαϊκού πολέμου εναντίον προσφύγων-μεταναστών συνέπεσε με τις Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και ο νοών νοείτο…

Πιο πολύπλοκη είναι η κατάσταση στους ΕΠ.ΟΠ., τους Υπαξιωματικούς και τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Καταρχήν όσοι εμπλέκονται με το προσφυγικό ζήτημα όπως μάγειρες, οδηγοί, κατασκευαστικές ειδικότητες τραβάνε τρομερό ζόρι. Κούραση, εξαντλητικά ωράρια και υπηρεσίες είναι η καθημερινότητα τους. Συχνά, η πίεση που δέχονται από την Ιεραρχία και την πολιτική ηγεσία τους ωθεί να θέσουν ζήτημα για το ποιος είναι ο ρόλος του στρατού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο φόβος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η αναμενόμενη αντίδραση των Επιτελείων τους απαγορεύει να εκδηλώσουν τα συντηρητικά και αντιδραστικά τους στερεότυπα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ  
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese