Της Στεφανίας Σούκη
Η Αθήνα ήταν από τους φθηνότερους, δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο για τους Βρετανούς την περυσινή χρονιά, ενώ η…
Σαντορίνη ήταν σαφώς πιο ακριβή και κατατάσσεται στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ειδικότερα, στη λίστα Hotel Price Index™ (HPI) των 100 ιδιαιτέρως δημοφιλών προορισμών για τους Βρετανούς το 2015, η οποία περιλαμβάνει το μέσο όρο των τιμών των ξενοδοχείων ανά διανυκτέρευση και καταρτίζεται κάθε χρόνο από τη μηχανή αναζήτησης Hotels.com, περιλαμβάνονται δύο ελληνικοί προορισμοί, Σαντορίνη και Αθήνα. Σημειωτέον ότι η βρετανική αγορά, ήταν, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η δεύτερη σημαντικότερη, βάσει αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό το 2015 με αφίξεις 2,4 εκατ. ταξιδιωτών (αύξηση κατά 14,7% έναντι του 2014), ενώ, από πλευράς εισπράξεων, οι Βρετανοί άφησαν στη χώρα μας άνω των 2 δισ. ευρώ (+30,5%).

Οι τιμές που πλήρωσαν οι Βρετανοί στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης πέρυσι, σύμφωνα πάντα με το δείκτη HPI, ήταν στα πέριξ των 120 λιρών, κατά τι φθηνότερα σε σχέση με τις 122 λίρες που ήταν ο μέσος όρος της αντίστοιχης τιμής το 2014, γεγονός που κατατάσσει το νησί στην 18η θέση της παγκόσμιας λίστας. Η Αθήνα, είναι κατά πολύ φθηνότερη, αφού κατατάσσεται 77η στη λίστα των 100 δημοφιλέστερων προορισμών για τους Βρετανούς, οι οποίοι πλήρωσαν πέρυσι το ποσό των 74 λιρών κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, φθηνότερα κατά 5% σε σύγκριση με τις 77 λίρες του 2015.

Οι Βρετανοί ταξίδεψαν πέρυσι περισσότερο εκτός της χώρας τους, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 6% και …απόλαυσαν χαμηλότερες τιμές στους 64 από τους 100 δημοφιλέστερους προορισμούς γι’ αυτούς, με την ”ισχυρή” στερλίνα να τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα. Διαφορετική, λόγω δολαρίου, ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου μόνο ένας από τους αμερικανικούς δημοφιλείς προορισμούς ήταν φθηνότερος πέρυσι.

Συνολικά έξι από τους 10 δημοφιλέστερους και ακριβότερους προορισμούς του 2015 για τους Βρετανούς ήταν στις ΗΠΑ, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνεται από τη Βοστόνη (182 λίρες), τη Νέα Υόρκη (177 λίρες), και το Σαν Φραντσίσκο (165 λίρες). Η πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή στη λίστα είναι η Γενεύη, στην 9η θέση, με τη μέση τιμή για τους Βρετανούς να διαμορφώνεται στις 138 λίρες.

Στην Ευρώπη, οι τιμές που πλήρωσαν οι Βρετανοί ταξιδιώτες το 2015 ήταν πτωτικές στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από τη Ρωσία και την Εσθονία μέχρι τους …”hot” μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία , αλλά και τις δημοφιλείς μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη και η Βιέννη.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese