Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται εκεί, ενώ γεμάτη είναι και η πλατεία Βικτωρίας…

Στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ, για την προσωρινή φιλοξενία τους, υπάρχουν περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση. Το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στον Πειραιά δύο πλοία με 975 άτομα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται ένα ακόμη, με 58 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και την Κάλυμνο. Το βράδυ θα φτάσει στον Πειραιά ένα ακόμη πλοίο, το οποίο ήδη έχει παραλάβει 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και κατευθύνεται στη Χίο για να επιβιβαστούν κι άλλοι πρόσφυγες.

Με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά το πρωί έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,ενώ σήμερα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας. Τέλος,με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πλατεία Βικτωρίας από την άλλη, η κατάσταση παραμένει δραματική. Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί, με άτομα κάθε ηλικίας- ανάμεσά τους πολλά παιδιά- να κοιμούνται στο έδαφος, πάνω σε κουβέρτες.

Την ίδια ώρα, τα καταστήματα γύρω από την πλατεία γέμισαν με πωλητήρια, σε μία συμβολική διαμαρτυρία των ιδιοκτητών για το γεγονός ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο hotspot.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese