Οκτώ ώρες κρατά η μαραθώνια σύσκεψη για το προσφυγικό των πολιτικών αρχηγών – πλην του Δ. Κουτσούμπα που αποχώρησε μετά τις 17:00 – στο Προεδρικό μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο…

Η συζήτηση – μετά από ένα μικρό διάλειμμα – συνεχίζεται και μπαίνουν οι τελικές πινελιές για την έκδοση του ανακοινωθέντος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού δεν στάθηκε δυνατόν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «υπάρχει συμφωνία σε όλα» αλλά η καθυτέρηση αποδίδεται στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά η οποία επιμένει να καταγραφεί η επιφύλαξή της, ότι όλα αυτά μπορούν να ινουν μόνο με οικουμενική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν επιμείνει η κα Γεννηματά μέχρι τέλους, δεν θα μπουν κοινές υπογραφές.

«Τραγέλαφος η τρόικα εσωτερικού» σχολίαζαν υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας στο στόχαστρό τους τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι που μίλησαν για οικουμενική – αν και ο Στ. Θεοδωράκης δεν το έβαλε πιεστικά στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Νέα Δημοκρατία «υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων:
Την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες. Μάλιστα στη ΝΔ δε μιλάνε μόνο για τα υπάρχοντα κέντρα (το μοναδικό ουσιαστικά, της Κορίνθου) αλλά για δημιουργία νέων κέντρων κα επιμένουν ότι η κυβέρνηση τα έχει δεχθεί
Τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών
Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα απαντούσαν πως:
Εγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης
Η ταυτοποίηση στα hotspots σημαίνει αυτομάτως και διαχωρισμό
Η δημιουργία κλειστών κέντρων είναι πολύ πιθανό να αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Είναι κάτι που και αν μπορείς να το κάνεις, πρέπει να γίνει με πάρα πολύ μεγάλη φειδώ» πρόσθετε η ίδια πηγή.

Γιατί «μπλόκαρε» η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος – όπως θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας – την «μπλόκαρε» η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της σε κείμενο συμπερασμάτων αν αυτό δε συμπεριλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η κυβέρνηση «αδυνατεί να διαχειριστεί μόνη της την προσφυγική κρίση». Αρνητικός ήταν εξαρχής και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αξίωνε να γίνει συζήτηση απόψε για οικουμενική κυβέρνηση/

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε και τα δύο, ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί ένα κοινά αποδεκτό κείμενο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο κάθε κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του.

Τι ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε, ως αναμένετο, να ορισθεί ένας υπερυπουργός για το Μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει όνομα στο τραπέζι. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδική δομή για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ιδίως δε για τα ασυνόδευτα. «Και δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταση» όπως είπε.

Επίσης, ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Ζήτησε, τέλος, από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την σημερινή κατάσταση αν και δεν το έθεσε ως προαπαιτούμενο για το κοινό ανακοινωθέν.

Η αποχώρηση του Δ. Κουτσούμπα

Από το συμβούλιο αποχώρησε ο γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς διαφώνησε σε όλα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν με τις υπογραφές όλων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα βγει μια ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία θα υπογράφουν τα κόμματα και θα αναφέρουν και τις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από τα κόμματα υπήρξε κλίμα συνεννόησης για το προσφυγικό ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν.

Εφυγε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει, αφού οι διαφωνίες δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν.

“Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο” ¨ηταν η πρώτη δήλωση του Δημ. Κουτσούμπα στους δημοσιογράφους.

«Η διαδικασία τέλειωσε σε ό,τι αφορά εμάς. Το Συμβούλιο συνεχίζεται με εκείνους που είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση» τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε πρόφαση την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την εμπλοκή του στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να πάρει την υπογραφή της πίσω και να σταματήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος, ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση από τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση, δε, εάν εκτός από το προσφυγικό τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: «Ε, καλά, ο Λεβέντης κάθε μία πρόταση λέει και για οικουμενική».

Διαφωνούν για τα κέντρα προσφύγων

Η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα κλειστού τύπου κέντρα φαίνεται πως είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Η πρώτη κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα διαχωρισμός.

Υπάρχουν ήδη δέκα κέντρα κλειστού τύπου, απάντησε σχετικά κυβερνητική πηγή στην κριτική του προέδρου της ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία».

O κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο προεδρικό μέγαρο:

Λεβέντης: Δεν υπογράφω κοινό ανακοινωθέν

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικα.

Γεννηματά σε Λεβέντη: Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά απάντησε στον κ.Λεβέντη υποστηρίζοντας «και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση».

Θεοδωράκης: Να διορισθεί ένας υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή
Ο Στάυρος Θεοδωράκης, όπως ήταν αναμενόμενο, πρότεινε να διορισθεί ένας υπερυπουργός με διακομματική αποδοχή και ευρύτατες αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό.

Στις 14:00 διεκόπη η συνεδρίαση, για να κάνουν οι αρχηγοί ένα μικρό διάλειμμα. Στο πρώτο μέρος τον λόγο είχε πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε στους υπόλοιπους αρχηγούς τα στοιχεία και την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις. Στις 14:20 ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση του συμβουλίου.

Στην ώρα τους οι πολιτικοί αρχηγοί
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 12:00. Στο ίδιο τραπέζι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, βρίσκονται οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Λεβέντης, Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος. O πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν φάκελο με όλες τις πληροφορίες για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, όπως των αριθμό μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης.

Γεννηματά και Καμμένος συναντήθηκαν τυχαία επί της Ηρώδου Αττικού, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο:

Στις 11:55 έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος έφτασε ο κ. Λεβέντης, ακολούθησαν ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Μητσοτάκης. Οι δύο τελευταίοι είχαν και έναν σύντομο διάλογο.

Λίγο αργότερα έφτασε ο κ.Κουτσούμπας και ο κ.Καμμενος.

Στις 12:05 πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια έφτασε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολούθησαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες και στη συνέχεια έκλεισε η πόρτα στην αίθουσα και ξεκίνησε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν θερμή χειραψία:

«Χρόνια πολλά, Κυριάκο!», είπε σε θερμό κλίμα ο υπουργός Αμυνας, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τα γενέθλιά του.

Ο Πάνος Καμμένος χαιρετήθηκε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο εξομολογήθηκε ότι έχασε 19 κιλά!

Γεννηματά: Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ευθύνης
Λίγο πριν από την άφιξη της Φώφης Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Μάλιστα, κύκλοι από το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά αναφέρουν πως «η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Δεν νοείται η διαρροή Μητσοτάκη ότι η χώρα μπορεί να πάει σε νέες εκλογές. Όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσουν πειστικά και το προσφυγικό».

Τι περιέχει ο καφέ φάκελος που μοίρασε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς
Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Με τα δεδομένα αυτά, διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος,English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese