Μονάδες εσωτερικού ελέγχου με στόχο την αποφυγή κρουσμάτων διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση είναι το νέο «στοίχημα» της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Για το λόγο αυτό προωθείται η ενεργοποίηση…

 

και επέκταση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου σε όλη την κλίμακα της Δημόσιας Διοίκησης.

Με εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και η πρόληψη της μικρής και μεγάλης διαφθοράς.

Το σχέδιο προβλέπει την καταγραφή και αξιολόγηση των παθογενειών των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο νομιμότητας, αλλά και την αποφυγή στο μέλλον νέων κρουσμάτων διαφθοράς.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουΐκ κατά τη διάρκεια ημερίδας τόνισε ότι «ασυλία δεν υπάρχει για κανέναν», επισημαίνοντας τη διασύνδεση της πολιτικής και της διαφθοράς. Παρέθεσε δε συγκεκριμένα παραδείγματα από το παρελθόν αναφερόμενος με νόημα σε «στικάκια» ή λίστες που ξεχάστηκαν σε συρτάρια, αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών που καθυστέρησαν να καθαρογραφούν, εκβιασμούς από τον χώρο των media «όπου οι μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια», λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. Μάλιστα ο κ. Κουΐκ μίλησε και για πρόσωπα που ήταν «νονοί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίοι ήταν οι χρηματοδότες του πολιτικού συστήματος».

Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης επεσήμανε ότι δημιουργούνται οι δομές ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και να κλείσουν οποιαδήποτε παράθυρα επανάληψης τέτοιων φαινομένων. Απευθυνόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους είπε «ούτε εσείς να είστε ποτέ επίορκοι ούτε στην επόμενη λίστα Μπόργιανς να είμαι εγώ».

Από την πλευρά της, η νέα Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου τόνισε ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου αποτελούν ένα στοίχημα που πρέπει να τρέξει με ταχείς ρυθμούςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese