Μια εξέλιξη η οποία αλλάζει εντελώς το σκηνικό όσον αφορά στο προσφυγικό έρχεται από τις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Την είδηση επιβεβαιώνουν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές και μάλιστα αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο, η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times:

«Ηταν μια δική μας πρόταση αυτή», είπε ο κ. Μουζάλας «και έβρισκε αντιστάσεις στην Τουρκία. Μια τέτοια πρόταση έχουμε ενδείξεις ότι θα υιοθετηθεί. Με το που έρχεται η βάρκα γίνεται ο διαχωρισμός και οι παράνομοι μετανάστες την επόμενη ημέρα επιστρέφονται», είπε ο κ. Μουζάλας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese