Αδιαφορώντας για τους ψίθυρους της κλειστής κοινωνίας σε ένα χωριό της Κρήτης…
όπου συζούν τα τελευταία χρόνια, δύο άντρες προχώρησαν στην επισημοποίηση του πολύχρονου ερωτικού δεσμού τους, υπογράφοντας σύμφωνο συμβίωσης.   Μάλιστα ο Δήμος Πλατανιά Χανίων έγινε ο πρώτος στην Κρήτη όπου καταγράφηκε η σύναψη συμφώνουν ελεύθερης συμβίωσης ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.

  Το ζευγάρι, ο 67χρονος Χανιώτης και ο 64χρονος Καναδίος σύντροφός του, περίμενε να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και έπειτα να καταθέσει στο ληξιαρχείο το σύμφωνο συμβίωσης παρουσία αντιδημάρχου και ληξιάρχου. Ο συνταξιούχος Μανώλης κατάγεται από τη Σπηλιά Κολυμπαρίου και ο αγαπημένος του, με τον οποίο συζεί στο χωριό τα τελευταία επτά χρόνια, είναι ο Τζον από τον Καναδά. Ζουν την ήρεμη ζωή του χωριού και απολαμβάνουν τη φύση, το κολύμπι, τους περιπάτους και τα ταξίδια.  

Οι δυο τους απφοάσισαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, έστω ξκαι αν υποπτεύονται ότι στο νησί δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα τους αντιμετωπίσουν… περίεργα.   Oπως είπε πάντως σε καθημερινή εφημερίδα, ο δήμαρχος του Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, οι δύο συνταξιούχοι ουδέποτε έχουν δώσει δικαίωμα για σχολιασμό στους συγχωριανούς τους. «Ωστόσο είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές απόψεις για την απόφασή τους να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, από ακραίες έως συγκαταβατοικές» πρόσθεσε ο δήμαρχος, που διευκρίνισε ότι η διαδικασία έγινε σε αίθουσα του Δημαρχείου Πλατανιά στις 25 Ιανουαρίου, με την παρουσία του αντιδημάρχου Γιάννη Μαλακωνάκη και της ληξιάρχου.   «Εγινε ό,τι προέβλεπε η διαδικασία.

 Εκαναν αρχικά τα χαρτιά τους στο ληξιαρχείο του Κολυμπαρίου και όταν εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση, προσκόμισαν τα χαρτιά που προέβλεπε ο νόμος στο δημαρχείο.   Εκεί έγινε η διαδικασία της υπογραφής από κοινού. Το ζευγάρι ήταν ντυμένο απλά, ούτε εκκεντρικά, ούτε με σμόκιν» περιγράφει ο δήμαρχος.Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει καταγραφεί άλλη αίτηση για σύμφωνο συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια στον συγκεκριμένο δήμο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese