Επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει την εκλογή γυναίκας…
για τη θέση γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κατά τις διαδικασίες εκλογής στο τέλος του χρόνου, όταν λήγει η θητεία του Μπαν Κι Μουν. Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο έντονα το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ άλλωστε…
Ο Μπαν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του Οργανισμού. Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του ΟΗΕ εδώ και 70 χρόνια.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία – θα προτείνουν έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν.

“Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα”, τόνισαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου ήταν… “διπλωματική”: «θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων», είπε αξιωματούχος.

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γγ του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese